Sladíte? Cukor zásadne mení podstatu kávy! Ako?

Sladíte? Cukor zásadne mení podstatu kávy! Ako?

Cukor v káve – áno či nie? Ak áno, je to len jedna malá lyžička alebo ste skutočnými hedonistami? Odpradávna sa milovníci kávy delia totiž na dva tábory. Tí prví pijú kávu takú, aká je vo svojej podstate – bez mlieka, bez cukru alebo iných prídavkov. Majú radi klasickú horkú kávu, ktorá si zachováva svoju prirodzenú arómu a chuť. Tí druhí si ju veľmi radi obohatia o jemnú chuť mlieka alebo sladkú chuť cukru či sirupu alebo iného prídavku.

A čo vy? Patríte do prvého alebo druhého tábora? Tak či onak, nechajme bokom spory o tom, ako sa káva piť má a pozrime sa v tomto článku na zúbok sladeniu.

Určite poznáte aj vy niekoho, komu sa káva zdá príliš silná a horká, a tak si do nej dá trošku cukru. Britskí výskumníci z anglickej univerzity v Yorku však zistili, že cukor v skutočnosti nemaskuje spomínanú horkosť kávy, ako si mnohí z nás myslia, ale priamo mení jej základné chemické zloženie. Vedci sa zaujímali, ako spolu trojica cukor, pomleté kávové zrná a voda reagujú na báze molekúl. Zistili, že kvôli pridanému cukru sa molekuly kofeínu zhlukujú, aby sa vyhli molekulám cukru, a tak následne stimulujú menšiu plochu našich chuťových pohárikov. Vďaka tomu teda cítime na našom jazyku menej horkej chuti. Keď sa totiž molekuly zhlukujú dokopy, chuťové poháriky ťažšie rozoznávajú, aká chuť sa v nich ukrýva. Je to, ako keby ste sa pozerali na dve rovnaké mince a ony by boli zlepené. Môže sa stať, že budú vyzerať ako jedna.

A kde sladia najviac? Podľa viacerých výskumov je to Ázia. V týchto končinách je sladenie kávy nesmierne populárne. V Thajsku, populárnej turistickej destinácii, je cukor v káve nielen samozrejmosťou, ale z jeho množstva by vám veru vlasy stáli dupkom. Všetci však dobre vieme, že cukor vyživuje mozog a svaly, takže v rozumnej miere môže mať blahodarné účinky napríklad na študentov.

Takže, ako chutí káva vám? Sladíte?