Papierové jednorazové poháre sú rovnakou hrozbou ako plastové: ako tento problém vyriešiť?

Papierové jednorazové poháre sú rovnakou hrozbou ako plastové: ako tento problém vyriešiť?

„Je to ekologické, takže určite aj kompostovateľné.“ Túto vetu ste už určite od niekoho počuli a možno ste ju v hlave vyslovili aj vy sami. Mnohí ľudia totiž začali prechádzať z klasických jednorazových papierových pohárov na tie kompostovateľné s úmyslom, že robia dobre a našej planéte tým pomáhajú. Žiaľ, to vôbec nie je pravda.

Jednorazovo vždy znamená jednorazovo

 A to aj v prípade, keby bol spomenutý pohár vyrobený z akéhokoľvek materiálu. Aj na výrobu toho najekologickejšieho pohára na jedno použitie je totiž potrebné isté (v mnohých prípadoch naozaj nemalé) množstvo vody, energie a materiálu na vytvorenie, zabalenie a na následnú likvidáciu po použití.

Vytvorenie aj toho najekologickejšieho materiálu problém nevyrieši. Možno ste sa už stretli s jednorazovými pohármi, ktoré boli vyrobené na rastlinnej báze (PLA – Plant Based Plastic). S ich používaním a recykláciou či rozkladom sa však spájajú rovnako veľké problémy ako s klasickými jednorazovými pohármi, ktoré sú vyrobené na báze ropy. Na výrobu jednorazových pohárov na rastlinnej báze je totiž potrebná orná pôda a pestované plodiny. Rôzne analýzy ukazujú,  že kompostovateľné (rastlinné) poháre vykazujú horšie emisie uhlíka ako štandardné jednorazové poháre. Prieskumy zároveň uvádzajú, že väčšina kompostovateľných pohárov neskončí tam, kde má, ale na skládke alebo v spaľovni.

Aj papierové poháre obsahujú plast

Ak ste niekedy uprednostnili papierový pohár pred plastovým v nádeji, že robíte lepší krok, máme pre vás zlú správu. Aj klasické papierové jednorazové poháre sú totiž zvnútra potiahnuté tenkou vrstvou polyméru (plastu), aby v sebe dokázali udržať vami zvolený nápoj a nerozmočili sa. V súčasnosti je tento typ pohára na čiernej listine a mnohí aktivisti požadujú zakázanie. Jeho recyklácia je totiž extrémne ťažká, ak je vôbec možná. Jednoducho povedané, nahradenie klasických jednorazových pohárov za kompostovateľné problém nevyrieši, ale len zmení jeho podstatu.  Svetový gigant Coca Cola Company ročne vyprodukuje približne 3 milióny ton plastových obalov. Tento obrovský objem nemôžeme nahradiť za rastlinné alebo kompostovateľné obaly a tvrdiť, že sme problém vyriešili.

Počuli ste už o iniciatíve Plastic Free July? Motivuje ľudí, aby počas mesiaca júla skúsili žiť úplne bez plastov. Ak ste si túto výzvu vyskúšali aj na vlastnej koži, čo i len na pár dní, určite ste si uvedomili, že je to nesmierne ťažké. Nie však vašou vinou alebo lenivosťou, ale naopak – nemožnosťou kúpiť si v bežných sieťach obchodov štandardné potraviny, ktoré by neboli predávané v plastových obaloch. Problém teda netkvie v jednotlivcoch, ale v spoločnostiach a ich neschopnosti postaviť sa k problému zodpovedne a znížiť alebo odstrániť plastový odpad.

Problém je najmä v spoločnostiach

Najväčšou príčinou globálnej plastovej krízy je nedostatočná zodpovednosť spoločností za dôsledky ich podnikania. Predstavte si, že by napríklad spomenutý svetový gigant Coca Cola Company dostal účet s poriadne tučnou sumou za vyčistenie a recykláciu ich plastového odpadu a za dopad na životné prostredie. Nemyslíte si, že by po zaplatení takejto horibilnej sumy aspoň trochu nezmenila k lepšiemu svoje podnikateľské kroky?

A teraz si predstavte druhý scenár, v ktorom by sa znížila produkcia produktov a obalov na jedno použitie a spoločnosti by sa sústredili na využívanie tých znovupoužiteľných. Namiesto výroby obrovského množstva obalov, ktoré zákazníci vyhodia, by sa sústredili na zber, umývanie, opravu a znovupoužitie obalov. Len tento prístup by mal za následok zmenu ekonomickej paradigmy a zníženie tvorby odpadu.

Skúsme sa aj my, jednotlivci, zamerať na kúpu produktov, ktoré môžeme využívať donekonečna a redukovať produkty, ktoré využijeme len raz a následne poputujú do kontajnera. Výrobky na jedno použitie problém nevyriešia, aj keby boli vytvorené z toho najekologickejšieho materiálu. Skúsme vyvíjať tlak na zmenu systému, nie na zmenu materiálu.

V hádke medzi papierovým a plastovým jednorazovým pohárom poznáme jasného víťaza. Nie je to však ani jeden z dvojice, ale pohár na viacnásobné použitie. Pohár KeepCup totiž môžete používať donekonečna a poslúži vám roky, takže sa vám prvotná investícia viacnásobne vráti. Nehovoriac o množstve odpadu, ktorý s vašim pohárom nevytvoríte.

Pozrieť ponuku KeepCup pohárov >>>

Zdroje obrázkov:  pixabay.com, pexels.com