Čo o KeepCup pohároch ne/viete: nie sú len farebné a štýlové!

Čo o KeepCup pohároch ne/viete: nie sú len farebné a štýlové!

Prečo by som si mal kupovať predražený plastový pohár, keď ten z automatu je stokrát lacnejší a pre mňa praktickejší? S takýmto názorom ste sa u možno stretli aj vy. V tomto článku vám vysvetlíme, v čom spočíva čaro KeepCup pohárov a ako bojujú proti znečisteniu planéty.

 

KeepCup nie je Čína

Jednou z najväčších plusov týchto farebných ekologických pohárov je, že sa nenarodili v Ázii, tak ako mnohí ich kolegovia, ktorí sa na KeepCup poháre chcú podobať. Už od roku 1988 sa vyrábajú v ďalekej Austrálii. Nápad na výrobu ekologických pohárov dostali bratia Forsythovci, ktorú vo svojom obchodíku ponúkali okrem čerstvého ovocia a zeleniny aj kávu so sebou. Boli to takí austrálski hipsteri minulého storočia. Avšak veľmi uvedomelí! Nepáčilo sa im totiž, koľko odpadu vzniká používaním jednorazových pohárov, a tak sa ich rozhodli nahradiť. Skúste si sami v hlave spočítať, koľkokrát za posledný rok ste si kúpili kávu so sebou. Čo keby ste tento objem nahradili jedným jediným pohárom, ktorý vám bude verný roky?

Na výrobu KeepCup pohárov je použitých o  90% menej vody ako na výrobu jednorazových pohárov.

Vhodný do mikrovlnky aj umývačky riadu

Mnohí sa pýtajú, či je vhodné napríklad ohriať si čaj v mikrovlnnej rúre v KeepCup pohári (kávu náročky nespomíname v súvislosti s ohrievaním v mikrovlnke, nie sme predsa barbari) a či ho následne môžu umyť v umývačke riadu. Na obe otázky znie odpoveď ÁNO. Jeho výhodou je aj veľkosť – zmestí sa do väčšiny kávovarov, a tak vám do neho bezproblémovo uvaria kávu kdekoľvek v akejkoľvek kaviarni. KeepCup pohár tiež udrží váš nápoj teplý až 30 minút, čo je adekvátny čas a to, aby ste si ho v pokoji vychutnali.

Už po desiatich použitiach KeepCup Brew pohára (vrátane jeho umytia) ušetríte toľko energie, koľko bolo potrebnej na jeho výrobu. Tým začínate prispievať k nižšej spotrebe energií a predchádzate vzniku ďalšieho odpadu.

500 miliárd

To je počet jednorazových pohárov, ktoré sa ročne vyrobia. A koľko nám slúžia? Niekedy sotva 5 minút a potom ihneď putujú do koša. Ak by sme toto množstvo pohárov poskladali do radu, našu Zem by obišli neuveriteľných 1360 krát! Z toho následne vzniká 4,5 milióna ton odpadu. Vedeli ste, že v posledných rokoch vzrástol ročný objem odpadu 1 človeka zo 40 na 563 kilogramov?!

V 20 jednorazových pohároch a viečkach je dostatok plastu na výrobu jedného KeepCup Original (ten je však vyrobený z polypropylénu, silikónu a je BPA free).

 

Väčšina jednorazových pohárov je zvnútra potiahnutá polyetylénom, kvôli čomu sa nedajú recyklovať.