Ako sa pije káva vo svete?

Ako sa pije káva vo svete?

Podľa dostupných štatistík sa na svete vraj denne vypijú až 2 miliardy šálok kávy. My sa však, vzhľadom na blahodarné účinky tohto obľúbeného nápoja, nečudujeme. Ak nepočítame samotné pitie kávy, má na nás predsa pozitívne účinky aj v podobe masáží, kávových peelingov a japonských kúpeľov. Niekto kávu vyhľadáva kvôli energii, iný kvôli pôžitku z chuti. Avšak, platí staré známe porekadlo: Iný kraj, iný mrav. Ako sa teda kávičkuje vo svete? Budete prekvapení!

Európa nie je jednotná

Hoci by ste si mohli myslieť, že krajiny, ktoré sú v blízkosti Slovenska sa budú v tradíciách pitia kávy s nami aspoň podobať, tak to veru nie je. Dalo by sa dokonca povedať, že v každej krajine sa káva pije inak. U nás na Slovensku sme zvyknutí na voňavú, stredne silnú kávu. Väčšina z nás nepohrdne ani troškou cukru na osladenie. Pri zmienke o Rakúsku už niektorí z vás určite tušia, že bude reč o káve viedenskej. Rakúšania obľubujú espresso s väčšou porciou vody a veľkou porciou šľahačky, ku ktorej si veľmi radi dávajú Sacherovu tortu. Nemci zasa pijú v priemere štyri kávy denne a tým sa dostávajú na druhú priečku v rebríčku európskych konzumentov.

Briti sú známi svojim čajom o piatej, no v posledných rokoch sa počet milovníkov kávy zvyšuje. Badať to vraj na rastúcom predaju prístrojov na prípravu espressa. V Írsku sa pije káva s írskou whiskey a porciou hustej smotany alebo šľahačky. Vo Francúzsku sa zasa pije káva slabšia, o to silnejšia je ale tradícia pitia tohto nápoja. Vo Francúzsku totiž nájdete kaviarničky na každom roku a posedieť a vypiť kávu si môžete dnu i von.

Viete, kto pije najviac kávy v Európe? Sú to Severania a nájdeme u nich jedny z najkvalitnejších káv. Švédska mletá káva nesie meno Grug a jej príprava prebieha podľa jasne daných pravidiel – do otvorenej medenej nádoby dáme variť vodu, pridáme nahrubo pomletú kávu a povaríme aj kým nezhustne. Najväčší priebojníci žijú v Fínsku, kde sa pitie kávy spája so syrom juustoleipä. Ten dáme na dno aj na povrch šálky a konzumujeme ho zároveň s kávou.

Kde pijú kávu studenú?

Vskutku zvláštne pijú kávu Gréci. Vzhľadom na vysoké tunajšie teploty zvyknú nielen osviežujúce nápoje, ale aj kávu piť studenú. Frappé túto úlohu plní na jednotku, a tak je veľmi obľúbené. Postup na prípravu je jednoduchý – pár lyžičiek instantnej kávy s cukrom zalejeme studenou vodou, mliekom a pretrepeme v shakeri. Vo svete je hneď niekoľko variácií, napríklad s ľadom, likérom alebo aj vanilkovou zmrzlinou.

Taliansko je presný opak Grécka Tu a pije káva silná, malá a vychutnávať sa zvykne v pokoji v sede. Preto sa pripravte na to, že väčšina talianskych kaviarní vám kávu so sebou nepripraví. Taliani navyše nemajú radi v káve mlieko, patrí len do kapučína a latte a tie sa pijú len v dopoludňajších hodinách. NemciŠvajčiari si zasa do kávy pridávajú veľkú porciu mlieka. Belgičania zasa nepohrdnú aj kvalitnou čokoládou.

Za krajinu kávy a kaviarní môžeme pokojne pasovať Turecko. Najlepšie kávy sveta si tu vychutnáte v útulných kaviarničkách. Ak budete mať šťastie, započujete v nich rozhovory umelcov a intelektuálov na rôzne témy. Káva sa tu pije po jedle a po dopití sa šálka otočí na podšálku hore dnom. Zvyšná káva odtečie a barista vám zo vzniknutého obrazca môže vyčítať osud. Šálka tradičnej chutnej tureckej kávy je naplnená do dvoch tretín a posypaná škoricou. Turecká káva sa spája aj s rôznymi rituálmi. Turecké nevesty podľa nich napríklad vyjadrujú náklonnosť k nápadníkom – ak je sladká, ženích sa jej páči. Mierne sladká vyjadruje toleranciu a horká káva je prejav nesúhlasu s výberom.

Ako sa pije káva za morom?

Pokiaľ v Európe zalievame narýchlo pokojne aj instantnú kávu, v Etiópii je tomu úplne inak. Tam má káva priam rituálny význam a jej príprava začína pražením a trvá aj dve hodiny. Výsledok slúži k ceremoniálom rôzneho druhu. Ak vás preto niekto v Etiópii pozve na kávu, považujte to z obrovskú česť. V tomto lahodnom moku však neočakávajte tradičné chute, na aké sme zvyknutí. Natrafíte tam na soľ, maslo alebo ostré koreniny, ktoré sa v Etiópii do kávy pridávajú už po stáročia. Pitie kávy vo Vietname poznačili minulé režimy. Používa sa kondenzované mlieko, nakoľko čerstvé nebolo v minulosti takmer vôbec dostupné. V Brazílii vám zasa ponúknu kávu so škoricou, smotanou a kvapkou rumu alebo brandy.MarokuAlžírsku si zvyknú do kávy pridať kakao.

Aj Američania pijú kávu, ktorá je poznačená históriou a pôvod má dokonca v Taliansku. Pre amerických vojakov bolo totiž klasické espresso príliš silné, a tak si ho pred pitím zjemnili vodou.Japonsku sa nachádza unikátny trh a s kávou je na ňom veľmi ťažké preraziť. Japonci sú totiž nesmierne nároční na chuť, vôňu, prípravu a hlavne kvalitu. Dávať do kávy mlieko je v týchto končinách neprípustné a za šálku si naozaj dosť priplatíte.