6 inovatívnych prístupov: ako krajiny šetria životné prostredie?

6 inovatívnych prístupov: ako krajiny šetria životné prostredie?

Každé dve hodiny vytvoríme toľko odpadu, že by sme poľahky naplnili najväčšiu kontajnerovú loď na svete. Nečudo, že snáď každý z nás začína myslieť na životné prostredie a prehodnocuje svoje správanie voči planéte. Našťastie, s pomocou moderných technológií a snahy nie je nič nemožné. Pozrite si 6 najinovatívnejších krajín a ich skvelé a originálne snahy o ochranu životného prostredia.

Čína: kredit na metro za plastovú fľašu

Automaty určené na vratné fľaše nie sú žiadnou raritou a nájsť ich môžete v každom väčšom obchode. Čína sa však rozhodla byť o krok vpred a začala motivovať svojich občanov k tomu, aby nielen akékoľvek sklenené, ale aj plastové fľaše vhadzovali do tohto špeciálneho kontajnera. Špeciálny automat vám totiž za každú vhodenú fľašu daruje menšiu pozornosť v podobe kreditu na metro kartu.

Kanada: zdieľanie pohárov na kávu

Ak aj vy patríte ku kávovým nadšencom, tento kanadský nápad sa vám určite bude páčiť. O tom, koľko odpadu sa tvorí z jednorazových kávových pohárov, sme už napísali veľa. Preto je lepšou a ekologickejšou variantou nosiť si do kaviarne svoj vlastný KeepCup pohár. Čo však s ľuďmi, ktorí KeepCup pohár nemajú alebo so sebou nosia veľa vecí a chcú sa pohára po dopití čo najskôr zbaviť? Kanadská sieť kaviarní našla bravúrne riešenie v podobe akejsi kávovej zákazníckej karty. Stačí zaplatiť 5 dolárov (3,40€) ročne a získate prístup ku zdieľaným ekologickým pohárom. V praxi to znamená, že si z kaviarne kávu odnesiete v pohári určenom na viacnásobné použitie a po dopití stačí vyhľadať najbližšiu spriatelenú kaviareň, kde ho vrátite.

Škótsko: staré kefky zo špirál pre malé zvieratká

Ak ženám v Škótsku vyschne maskara, nehádžu ju hneď celú do smetí. Namiesto toho očistia kefku na nanášanie v teplej mydlovej vode a pošlú ju do The New Arc, škótskeho záchranného centra. V ňom tieto kefky pracovníci používajú na čistenie malých zachránených zvieratiek.

Francúzsko: bezobalová drogéria

Trend zero waste je čím ďalej, tým populárnejší nielen u ľudí, ale aj u samotných značiek, výrobcov a predajcov. Bezobalové potraviny nájdete už aj na Slovensku a v Česku, no Francúzi dokonca otvorili aj unikátnu bezobalovú drogériu. Tá je špeciálna najmä v tom, že všetko v nej nájdete v obrovských veľkostiach a odoberiete si len také množstvo, ktoré chcete a využijete. Môžete si doslova odkrojiť z veľkého bloku tuhého mydla alebo si priniesť vlastný pohár či nádobu a načapovať si vlasovú a telovú kozmetiku, ale aj prípravky na čistenie domácnosti.

Británia: splachovateľné vlhčené utierky

Veľká väčšina štandardných vlhčených utierok je vyrobená s prímesou polypropylénu, teda typu plastu. Kvôli tomu absolútne nie je vhodné, aby sa utierky splachovali do záchoda, keďže sa v potrubí nevedia rozpustiť, tak ako toaletný papier. Mnohí ľudia však o tejto skutočnosti nevedia, čo má za následok upchávanie potrubia a znečisťovanie životného prostredia. Istá britská firma preto vymyslela vlhčené utierky, ktoré sú 100% organické a šetrné k planéte. Ich produkt je jediným v celej Británii, ktorý nesie označenie „Fine to Flush“, čiže „vhodné na splachovanie.“

Mexiko: príbory z avokádových jadier

Klasické a nešetrné plastové nahradili po veľkom ošiali nerezové slamky alebo sklenené slamky. Rovnaké škody však vie narobiť aj jednorazový plastový príbor. Najlepšie je vyhnúť sa mu, no niekedy nám do života prídu situácie, kedy to inak jednoducho nejde. V Mexiku preto vymysleli príbory, ktoré sú k životnému prostrediu šetrnejšie než tie plastové. Ak by ste mali hádať surovinu, z ktorej sa v tejto krajine príbory vyrábajú, určite by niektorí z vás tipli avokádové jadro. Mexiko je predsa avokádová veľmoc a tamojšie príbory majú obrovský úspech.

Zdroj fotografií: depositphotos.com