5 najväčších kávových mýtov, o ktorých ste si mysleli, že sú pravdivé

5 najväčších kávových mýtov, o ktorých ste si mysleli, že sú pravdivé

Téma kávy sa za posledné roky na Slovensku nesmierne spopularizovala, čomu sa veľmi tešíme. Aj vďaka internetu však s popularitou tohto nápoja vznikajú tiež rôzne fámy a nepravdy. A to až do takej miery, že o omyle nevedia ani samotní baristi a dokonca majú dané mýty napríklad aj napísané v menu kaviarne. Posvietili sme si teda na tie najväčšie kávové omyly. Sú medzi nimi také, o ktorých ste si aj vy mysleli, že sú pravdou?

Kávu treba uchovávať v chladničke

Alebo dokonca aj v mrazničke. Prosíme, naozaj neverte tejto nepravde, pretože ide o najrozšírenejší mýtus na svete. Káve kontakt so vzduchom, vlhkosťou a najrôznejšími pachmi veľmi škodí a práve chladnička je snáď jedným z najhorších miest na skladovanie kávových zŕn. V mrazničke je síce vlhkosť o čosi nižšia a aj pachov je menej, no pri vybraní kávy sa vplyvom výkyvu teplôt orosí. Takýmto spôsobom dochádza k extrakcii kávy za studena a môže aj zaplesnieť.

KeepCup zo série Star Wars

Bezkofeinová káva je zdravá

Žijete zdravo a v domnienke, že bezkofeinová káva je zdravšou alternatívou? Existujú dva druhy zbavovania kávy od kofeínu. Prvou je európska metóda, ktorou sa kofeín lúhuje zo zelených kávových zŕn pomocou chemického rozpúšťadla methylenchloridu, ktorý je zdraviu škodlivý.  Druhou metódou je švajčiarska, pomocou ktorej sa káva kofeínu zbavuje prírodnou cestou vďaka aktívnemu uhlíku, a teda bez chémie. Jej nevýhodou je však finančne náročnejší postup.

Šálky na fotke - Acme & Co

Na správne espresso potrebujeme 7g kávy

Pravdou je, že espresso pod 7g nie je espresso. Aká je teda správna gramáž? Záleží od štýlu praženia – čím je káva pražená viac, tým jej stačí menej pre správnu extrakciu a výraznú chuť. Na espresso z tmavej upraženej kávy potrebujete 7 až 8 gramov, zo stredne upraženej 8 až 9 a u menej upražených kávových zŕn je to 9 až 10 gramov. Navyše, u domáceho prístroja na espresso je potrebné zvýšiť gramáž o 1 až 2 gramy, pretože domáce prístroje majú vyšší tlak.  Nemôžeme teda jednoznačne povedať, že na prípravu espressa je potrebných presne 7 gramov.

Ristretto má viac kofeínu než espresso

Tak to je sila! Tiež takto reagujete na silnú chuť po vypití ristrettta? Je to prirodzené, pretože táto káva je naozaj veľmi výrazná. Avšak, je rozdiel medzi chuťovou výraznosťou a množstvom kofeínu. Ristretto je čistý extrakt kávy, a preto sa pýši výraznou bohatou chuťou. Kofeín sa však začína z kávy vyplavovať až po približne 11 sekundách, čo je čas, kedy prestáva do kávy tiecť ristretto a začína espresso.

Robusta je kyslá

Toto je jeden z najrozšírenejších mýtov. O kyslosti alebo horkosti rozhoduje najmä stupeň praženia. Čím je káva svetlejšie upražená, tým je kyslejšia a čím je tmavšia, tým je horkejšia. Robusta je typ talianskej kávy. Práve tie sú tmavšie upražené a tým sú viac horké než kyslé.