Žilinský festival kávy bez odpadu z jednorazových pohárov

Žilinský festival kávy bez odpadu z jednorazových pohárov

 

Čo bolo pred niekoľkými rokmi pre mnoho z nás nepredstaviteľné, sa v tomto roku udialo už po druhýkrát. 

Viete si predstaviť kávovú akciu plnú výborných pražiarní a viac ako tisícku milovníkov kávy na jednom mieste? A viete si predstaviť tú kopu jednorazových pohárov na kávu, ktorá po akcii ostane? V našich predstavách sme sa s myšlienkou pohrávali už niekoľko rokov. Premiéra na Drip Coffee Festivale v Piešťanoch naznačila, že to fungovať môže a na Žilinskom festivale kávy sa to potvrdilo! Organizátorom ďakujeme za prejavenú dôveru a ochotu do toho ísť!

Vezmi si vlastný pohár

Princíp bol jednoduchý – každý si priniesol vlastný pohár - či už to bola šálka z domu alebo KeepCup. Kto chcel, dostal k vstupenke originálny KeepCup (za super cenu) a mohol si vychutnávať festival s dobrým pocitom, že po jeho pôžitku z výbornej kávy, čokolády či čaju po ňom neostala kopa odpadu. Jednorazové papierové poháre sa totiž nedajú recyklovať a tie kompostovateľné sú na tom z hľadiska uhlíkovej stopy ešte oveľa horšie.

Funguje to

Počas festivalu bola k dispozícii samoobslužná oplachovacia stanica, kde si mohol každý návštevník pohár opláchnuť. Jednoduché a funkčné riešenie, ktoré nás stálo iba niekoľko litrov vody.

8000 ušetrených pohárov

Oplachy a počet návštevníkov sme pozorne sledovali. Počas festivalu si návštevníci opláchli svoje poháre celkom 8000 krát čo znamená len jedno - ušetrili sme spoločne 8000 jednorazových pohárov, ktoré by inak skončili na skládke.

Sme zmenou, ktorú chceme vidieť vo svete

Chceme svet bez jednorazových pohárov! Alebo aspoň bez väčšiny z nich. A robíme všetko pre to, aby to tak bolo. Chce to len prvý odvážny krok. Veríme, že táto úspešná akcia bude inšpiráciou aj pre ďalšie festivaly a pôžitok z kávy počas nich nebude priamo úmerný množstvu odpadu z jednorazových pohárov.

Pre viac informácií o tom, ako môže byť vďaka KeepCup aj váš festival zero-waste nás kontaktujte!