Voda na zamyslenie: zaujímavé fakty o de/hydratácii, ktoré ste pravdepodobne nevedeli

Voda na zamyslenie: zaujímavé fakty o de/hydratácii, ktoré ste pravdepodobne nevedeli

Dospelé ľudské telo obsahuje 60-70% vody a na jeho správne fungovanie jej denne potrebujeme vypiť 2 až 2 a pol litra vody. Čistej a nesýtenej. Koľko jej denne vypijete vy a aký to má dosah na vaše telo?

Pocit smädu je varovným prstom

Keby sme brali hydratáciu ako semafór, pocit smädu je ako blikanie červenej sprevádzané výstražnými zvukmi. Pocit smädu je teda už pokročilé dehydratovanie organizmu. Na zamyslenie je tiež fakt, že zvieratám či kvetom dávame vodu čistú. Sebe však častokrát ordinujeme rôzne dehydrujúce čaje, kávu, mlieko, kyseliny, konzervačné látky, biely cukor či dokonca jedovaté sladidlá. Nehovoriac o tom, že takmer všetky nápoje okrem obyčajnej vody sú diuretiká (močopudné).

Aké dôsledky má dehydratácia?

Pri dlhodobejšej dehydratácii to naozaj nie je zábava a veľakrát ani netušíme, aké veľké množstvo chorôb si nedostatočným príjmom tekutín môžeme privodiť a ako nesmierne je voda pre naše telo dôležitá. Nespôsobuje len rôzne bolesti, žalúdočno-črevné ťažkosti a žlčníkové či obličkové kamene, ale aj cukrovku, obezitu, osteoporózu, plesne, ale aj migrény, alergie, astmu či oslabenú imunitu. Dehydratácia má však v neposlednom rade vplyv aj na našu psychiku a nedostatočným príjmom tekutín si môžeme privodiť depresie.

Čo robiť, keď nepijem dostatok vody?

Ak dlhodobo nepijete vyššie uvedené ideálne množstvo vody, je predpoklad, že vaše telo je dlhodobo dehydratované. A to nenapravíte za jeden deň. Bunky vo vašom tele si už totiž akoby zvykli, že tekutín sa do tela dostáva menej, a tak ich znova musíte naučiť na vyšší príjem vody. Tento proces trvá podľa odborníkov aj tri mesiace. Vaše (možno aj rokmi) dehydrované buky jednoducho potrebujú čas na opravu.

Pripomienky či šikovné mobilné aplikácie

Dodržiavanie pitného režimu nie je až taká veda, ako si možno myslíte. Stačí, ak budete mať na všetkých miestach, kde sa zdržiavate fľašu alebo pohár vody. To, samozrejme, funguje ako účinná pomôcka na pripomenutie napitia sa. Fľašu či pohár majte so sebou v kabelke, v aute, v kancelárii či kdekoľvek vo vašej domácnosti. Častokrát si totiž na vodu aj spomenieme, no nenapijeme sa, lebo sme príliš leniví si po ňu zájsť k umývadlu do kuchyne.

V dnešnej modernej dobe je dodržiavanie pitného režimu naozaj ľahké. Existujú totiž šikovné mobilné aplikácie, ktoré vám vo vhodnom intervale pripomenú, že sa máte napiť a takisto si do nej môžete značiť, koľko vody ste počas dňa vypili, čo ste jedli a aké aktivity ste vykonávali. Následne aplikácia vypočíta, či ste telo hydratovali dostatočne dobre.

Pitný režim s ohľadom na prírodu

Dodržiavanie pitného režimu neznamená, že si v obchode musíte kupovať zásoby balenej vody a umiestniť ju kdekoľvek, kde sa zdržiavate, tak ako sme písali vyššie. Jednorazové plastové fľaše sú pre prírodu extrémne škodlivé a tak ako existujú mobilné aplikácie ako moderná náhrada lístkov na pripomenutie s nápisom „napi sa“, tak existuje aj moderná a najmä ekologická náhrada plastových fliaš. Ide o ekologické fľaše, ktoré sú vyrobené z kvalitných materiálov s ohľadom na životné prostredie. Tie môžete využívať donekonečna, a tak nemusíte produkovať zbytočný odpad. Niektoré dokonca vedia udržať nápoj chladný, čo je momentálne v lete naozaj perfektné.

PREZRIEŤ VŠETKY EKOLOGICKÉ FĽAŠE

Takže, nazdravie!