Štvú vás jednorázové sáčky v obchode? Tieto ekosieťky môžete používať donekonečna!

Štvú vás jednorázové sáčky v obchode? Tieto ekosieťky môžete používať donekonečna!

Záleží vám na našej planéte? Máte už dosť všadeprítomných plastov a mikroténové z mikroténových vrecúšok v každom obchode sa vám len dvíha tlak? Máme pre vás šikovné riešenie! Žlté ekosieťky take4bread na pečivo a zelené ekosieťky take5nets na ovocie a zeleninu.

 

Sme veľmi radi, že počnúc rokom 2018 na Slovensku z obchodov kompletne zmizli plastové tašky zadarmo a ak nejakú chcete, musíte si za ňu zaplatiť. Mnohé reťazce dokonca ponúkajú aj ekologický variant v podobe papierových tašiek. Mnohých Slovákov práve tento krok núti nosiť si do obchodov vlastné tašky. Nanešťastie, netýka sa to jednorazových mikroténových vrecúšok, ktoré vidíme pri pečive, zelenine a ovocí v každom jednom obchode. Tie sú stále zadarmo a vyzerá to tak, že sa to v najbližšej dobe nezmení.

Tu je pár faktov:

Podľa portálu The World Counts sa len v USA ročne využije neuveriteľných 100 miliárd plastových vrecúšok v odhadovanej sume 4 miliardy dolárov. Šialené, však?

Celosvetová spotreba plastových vrecúšok sa rovná 1 biliónu, pričom medzi najväčších milovníkov tohto neekologického kúsku sú Číňania. Ale to nás veľmi neprekvapuje.

Samozrejme, v dnešnej dobe sa dá všeličo zrecyklovať a zo škaredého plastového vrecka na ovocie sa môže stať napríklad stolička. Viete však o tom, že takto pekne sa využívajú len smutné 3% z celosvetového objemu použitých vreciek?

Vyhodenie plastového vrecúška na zem trvá niekoľko sekúnd. Tí, čo takto činia namiesto toho, aby ho vyhodili do príslušného zberného kontajnera na plasty alebo aspoň do najbližšieho koša asi nevedia, že jeho rozloženie trvá od 100 do 1000 rokov.

Pre porovnanie – 14 vrecúšok (skladajú sa z polyethylénu, ktorý je vyrábaný z ropy) sa rovná 1,5 kilometra prejdeného autom.

Viac ako milión vodných živočíchov a vtákov ročne zahynie z dôvodu požitia plastových vreciek.

Ekologické myslenie je in!

V súčasnej dobe je ekologické myslenie in a trvalá udržateľnosť je čoraz častejšou témou v mnohých odvetviach. Doma triedime plasty a ako spotrebitelia sa zaujímame minimálne o to, čo jeme a kde bol daný produkt vyrobený. Odborníci sa zhodujú, že informovanosť a záujem o stav životného prostredia sa zvyšuje aj u Slovákov. Firmy na to, prirodzene, reagujú, čoho výsledkom je aj spomínaný zákaz plastových tašiek zadarmo. Ak patríte aj vy medzi ekologicky uvedomelých a odmietate v obchode pri bežnom nákupe spotrebovať niekoľko klasických plastových sáčkov, máme pre vás šikovné riešenie, ktorým navyše aj ochránite našu prírodu. Reč je o zelených ekosieťkach na ovocie a zeleninu take5nets a žltých ekosieťkach na chlieb a pečivo take4bread. Obidva varianty sú vyrobené z polyesteru, takže ich pokojne môžete prať v práčke a používať donekonečna.

Náš experiment v obchodoch

My sme obe ekosieťky skúšali počas dvoch týždňov a výsledky nás veľmi milo prekvapili. Prvýkrát sme pri vstupe do supermarketu o našich vlastných vrecúškach informovali prítomného SBS pracovníka, ktorý to bral úplne v pohode a odpovedal nám slovami, že to tam už u ľudí videl. Hneď pri prvej zastávke, zelenine a ovocí, sme zistili okrem šetrenia životného prostredia ďalšiu milú výhodu. Keďže sme obchod navštívili v najrušnejšom čase, bolo v ňom množstvo ľudí, ktorí pri stojane s mikroténovými vrecúškami dokonca stáli a čakali, kým sa dostanú na rad a odtrhnú si pekný dvojciferný počet. Áno, videli sme to na vlastné oči a pýtali sme sa sami seba, načo také veľké množstvo? Veď napríklad také banány, cuketu, baklažán alebo kapustu nemusíme predsa silou-mocou vkladať do vrecúška. Keďže my sme mali k dispozícií vlastné ekologické vrecúška, mohli sme rovno nakupovať. Sú približne rovnako veľké ako štandardný plastový brat, no na vrchu majú šnúrku na uzatvorenie, ktorá je veľmi praktická, keďže ovocie, zelenina ani pečivo z nich nevypadne a človek sa tiež nemusí trápiť so zaväzovaním alebo hrčkaním. Do vrecúšok sme nakupovali dokonca aj vážené oriešky. Po príchode domov a vybalení sme vrecúška poskladali do našej ekologickej nákupnej tašky, ktorú zvykneme nosiť do obchodu. Výhodou je aj fakt, že sa nám doma nehromadí obrovské množstvo plastových vrecúšok, ktoré nemáme šancu znova využiť . Počas skúšobných dvoch týždňov sme dostali od ľudí  v obchodoch aj množstvo otázok o tom, čo to je a skadiaľ sa to dá zohnať. Vraj aj im vadí neustále trhanie vrecúšok zo stojanu. Prirodzene, veľmi nás to teší, keďže je to dôkazom toho, že nás klasické mikroténové vrecúška štvú, myslíme nielen prakticky, ale najmä ekologicky a osud planéty nám nie je ľahostajný.