Domáca prírodná škoricová zubná pasta | recept

Domáca prírodná škoricová zubná pasta | recept

Ak si dávate záležať na tom, čo prijímate do svojho tela, čo jete a aké produkty používate, určite ste sa už zamýšľali aj nad kozmetikou, ktorá je vo vašej kúpeľni. Síce je v drogérii obrovské množstvo produktov testovaných na zvieratách alebo obsahujúcich rôzne chemikálie, poľahky nájdete aj šampóny či telovú kozmetiku z prírodných zložiek. Avšak, to sa o prípravkoch na ústnu hygienu povedať nedá. V poslednej dobe sa čoraz častejšie hovorí napríklad o škodlivých fluoridoch, ktoré sa nachádzajú práve v klasickej zubnej paste. Prinášame vám recept na zubnú pastu z čisto prírodných látok, ktorú si ľahko a rýchlo pripravíte v pohodlí domova. A presne viete, aké je jej zloženie!

Samozrejme, svet internetu je obrovský a po chvíľke hľadania tam určite natrafíte na prírodnú zubnú pastu. Jej cena je však neporovnateľne vyššia ako u klasickej zubnej pasty z drogérie. Ak teda chcete skutočne ekologickú prírodnú zubnú pastu, ktorá je navyše finančne výhodná, pokojne si ju urobte doma. Nemusíte byť vyštudovaní chemici ani odborníci na zdravú výživu. Výhody sú nesporné – málo peňazí, pasta neobsahuje nič škodlivé, presne viete, čo sa v nej nachádza a vďaka veľkému množstvu vám vydrží naozaj dlho.

Recept na domácu škoricovú zubnú pastu

Kokosový olej (bez vône alebo s vôňou – je to na vás)

Jedlá sóda bikarbóna

Čajovníkový olej (Tea Tree Oil)

Škoricová esencia

Sklenená nádobka na zubnú pastu s uzatvárateľným viečkom

Miska a lyžička na zmiešanie

Postup

Je úplne na vás, koľko pasty si chcete vyrobiť, dôležitejší než objem je pomer vyššie uvedených látok. V mikrovlnke roztopte 2 diely kokosového oleja (pozor, trvá to len pár sekúnd) a zmiešajte ho s 1 dielom sódy bikarbóny. Následne pridajte pár kvapiek esenciálnych olejov. Výber je na vás, m sme zvolili škoricový a čajovníkový, keďže oba majú nielen nádhernú vôňu, ale aj silné protizápalovéantioxidačné účinky. Navyše, čajovníkový olej dodá sviežosť, na akú sme zvyknutí pri klasickej paste. Oleje sú síce drahšie, no pri výrobe ich spotrebujete len pár kvapiek, a tak vám môžu vydržať aj roky. Je tiež preukázané, že kokosový olej má pozitívne účinky na bielenie zubov, ako aj sóda bikarbóna, ktorá navyše aj odstraňuje zápach z úst.

Zmiešanú hmotu prelejte do vopred umytej a vysušenej nádoby, ktorá by ideálne mala byť sklenená. Následne ju dajte stuhnúť do chladničky. Nezabudnite ju však pár krát počas tuhnutia premiešať, aby sa sóda bikarbóna neusadila na spodku.

A výsledok? Určite vás prekvapí, že domáca škoricová zubná pasta nepení, takže si na to treba zvyknúť. To však neznamená, že zuby čistí slabšie, práve naopak. Hmota sa v ústach hneď roztopí, takže sa nanáša veľmi ľahko a netreba jej na kefku dávať priveľa. Keďže sa kokosový olej roztápa pri izbovej teplote, pastu je potrebné skladovať v chladničke.

A ak vám záleží nielen na tom, aké produkty používate, ale aj na tom, , aby naše životné prostredie trpelo čo najmenej, perfektnou voľbou je nahradenie klasickej plastovej kefky bambusovou alebo drevenou. Bambusové kefky nájdete aj u nás na mabets.