Ako žiť ekologickejšie? Prezradí vám známa blogerka DonnaIveh

Ako žiť ekologickejšie? Prezradí vám známa blogerka DonnaIveh

Ahoj Ivetka, v prvom rade sa predstav tým, ktorý ťa nepoznajú :)

Som blogerka DonnaIveh, stylistka a milovníčka všetkého, čo je recyklované a recyklovateľné. Už mi tiahne na 30 a momentálne sa tešíme z nášho malého prírastku.

Žiješ dosť výrazne eko-životom. Ako to u teba vyzerá v praxi? Čo všetko robíš? Pozeráš sa na materiály a zloženie produktov alebo sa vyhýbaš plastom?

No začína to takými jednoduchými vecami, nepoužívam klasické plastové tašky na nákupy, ale textilné vrecká. Ak sa nejaké plastová taška alebo mikroténové vrecko u nás objaví, snažíme sa ho používať až do roztrhnutia. Pri sebe mám vždy fľašku s vodou, takže si nekupujem zakaždým plastový variant. Kefku na zuby používam bambusovú, ktorú potom zakopeme u rodičov na chalupe. Hubky na riad v kuchyni používam z celulózy a bavlny, ktoré periem a využívam ich naplno až kým sa úplne nerozpadnú. Teraz sa chcem zbaviť aj používania vatových tampónov a mám namiesto toho bavlnené tampóny, ktoré sa dajú prať. A aby toho nebolo málo, čakáme na nové autíčko, ktoré bude hybrid.

Ivetka zásadne nekupuje vodu v plastových fľašiach a preferuje KeepCup poháriky.

Nedávno sa ti narodil tvoj drobec. Si tiež tzv. "bio matka" alebo to, čo sa dieťatka týka, neberieš až tak vážne?

Ja celkom nerozumiem tomu zaužívanému slovnému spojeniu “bio matka”. Znie to ako keby BIO bolo niečo zlé. Pritom by to mal byť štandard kvality, v akej nájdeme všetky potraviny. Ja jem a používam bio potraviny, takže je jasné, že ich budem dávať aj svojej dcére. Nevidím na tom nič hanlivé, že mi záleží, čo jem a čo ponúkam ostatným. Čo sa týka dieťatka, tak tam používame nebielené a nechlórované plienky, ktoré sa dajú rozložiť. Striedame to aj s látkovými plienkami, takže perieme ako besní.

V jej šatníku pravé kožušiny nehľadajte. Naopak, miluje jednoduché tričká z organickej bavlny.

Máš dokonca aj svoj vlastný internetový obchod so zdravou výživou. Aký bol podnet? Darí sa ti?

Podnetom bol náš vlastný životný štýl. Internetový obchod obsahuje cruelty free produkty, ktoré aj my sami používame a hlavne ich mám skoro všetky na sebe aj vyskúšané. Riadim sa heslo, že chcem vedieť, čo predávam, aby som vedela poradiť ostatným.

Triedenie odpadu je našťastie rutinnou záležitosťou takmer každej domácnosti. Čo ďalšie ekologické by mal podľa teba robiť každý človek?

PRESTAŤ ROBIŤ ODPAD! A to ten zbytočný. Prečo všetko baliť do 3 plastových vreciek a potom ešte aj do papiera? A čo takto používať veci naozaj až kým sa nerozpadnú a nekupovať iba tak z rozmaru nové? Nepoužívať silné chemické čističe, ktoré dráždia zem a našu pokožku. Veď máme toľko dostupných alternatív, ktoré sú aj ekologické a šetrné ku všetkým a všetkému.

Jej srdca favorit - KeepCup Brew Cork.

Si nielen blogerka, ale aj stylistka. Pozeráš sa aj na oblečenie "eko optikou"? Ak áno, čo konkrétne nepodporuješ a čo naopak áno?

EKO optiku používam hlavne pri sebe. Nenosím tmavé vrchné oblečenie, napríklad tričká, keďže som na túto farbu z bežných reťazcov s oblečením citlivá a hneď sa vyhádžem. Milujem biele tričká z bio bavlny a momentálne chcem prejsť aj na bio bavlnené spodné prádlo. Určite ale nepodporujem kožušiny a kožu, aj keď tá sa niekde v mojej pracovnej oblasti v stylingoch môže objaviť.

 Aké produkty sa ti na mabets páčia najviac? Prečo?

Ja milujem všetko, v čom si môžem odniesť svoj čaj alebo vodu. Takže mojou láskou sú KeepCup poháriky, ktoré so sebou vláčim všade. Páčia sa mi aj ekologické fľaše na vodu, najmä tie farebné od EQUA. Teraz som u vás našla aj štýlovú loptu na sedenie, čo je naozaj super vec! Mabets má veľa vychytávok, od organizéra káblov až po výborne arašidové maslo.