Čo je to Cascara?

Ak ste si práve odpili zo svojej kávy (nech už je pripravená akokoľvek), možno ani netušíte, akú dlhú cestu muselo prejsť kávove zrnko, kým sa dostalo do vašej šálky... O tom si povieme niekedy inokedy. Teraz nás však zaujíma Cascara. Ak toto slovo počujete a čítate po prvý krát, nebojte sa, určite nie ste sami... :)

Cascara je šupka či dužina, ktorá obaľuje kávové zrnko. Väčšinou skončí ako hnojivo pre kávovníky. V šetrnejšom suchom spracovaní kávy sa však kvalita a chuť tejto šupky zachováva lepšie. Prečo by sa však mala vyhadzovať? Po vysušení je skvelá na prípravu nápojov, ktoré majú vysoký podiel kofeínu, vitamínov a antioxidantov. Je to vlastne káva, ale pripravuje sa z nej čaj...

Prezradíme vám 2 spôsoby, ktoré sme vyskúšali a radi sa o ne s vami podelíme...

1. studená Cascara

20 gramov Cascary zalejte 1 litrom vody, umiestnite do uzatvorenej nádoby a nechajte v chladničke. Po 8 hodinách nápoj preceďte. Podávajte vychladený s pár kockami ľadu.

2. horúca Cascara

6 gramov Cascary zalejte 200 ml horúcej vody (cca 95°C), nechajte vylúhovať 4 minúty.

Oba druhy prípravy sú skvelé len tak, alebo s medom, citrónom či trstinovým cukrom. Na ozdobenie môžete pridať zopár kúskov vylúhovanej Cascary. Z jedného balíčka Cascary od The Barn pripravíte viac ako 6 litrov tohto nápoja.

Veríme, že sme vás vo vašej ceste za kávovým dobrodružstvom inšpirovali k preskúmaniu nových cestičiek. Nabudúce sa pozrieme na skvelú prípravu kávy metódou Cold Brew.