LOQI Museum – príbeh prvý (Jan Davidsz. de Heem)

Radi chodíte do múzea? Alebo si radi čítate o zaujímavých maliaroch, ich životoch a príbehoch skrytých v ich umeleckých dielach? Keď sa nám do rúk prvý krát dostala nová séria ekotašiek LOQI Museum a prezerali sme si diela, ktoré sú na nich vyobrazené, povedali sme si, ako málo z nich poznáme. A tak sme si začali čítať a hľadať informácie o každom jednom umelcovi a obraze z tejto kúzelnej série a pripravili sme pre vás sériu článkov, v ktorej sa budeme vždy venovať jednému umelcovi a jeho obrazu. My sme sa naučili veľa, snáď zaujmeme aj vás. Príjemné čítanie! :)

Jan Davidsz. de Heem – Still Life with Flowers in Glass Vase

Kresliť zátišia bolo asi pre každého na výtvarnej výchove nočnou morou, tento pán bol však práve v tomto umeleckom štýle profík. Jan Davidsz. de Heem sa narodil v roku 1606 v holandskom Utrechte a stal sa jedným z hlavných predstaviteľov raného barokového maliarstva. Vačšinu jeho obrazov však namaľoval v Antverpách, kam sa presťahoval po štúdiách. Jeho obrazy boli barokom úplne nasiaknuté a preto sa stal vyhľadávaným a vysoko oceňovaným maliarom (samozrejme aj finančne). Napríklad za zátišie s Princom Williamom III. obklopeného kartušou kvetov a ovocia dostal dve tisíc zlatých, čo bola jedna z najvyšších čiastok zaplatených za umelecké dielo vo vtedajšom barokovom Holandsku a za tým nasledovalo samozrejme obrovské uznanie medzi šľachtou.

Heemove diela sú oslavou baroka - lesku, honosnosti, hojnosti a dokonalého vykreslenia objektov. Precízne zachytený rozkvitajúci ružový ker, kytica lúčnych kvetov, pivoniek a margarétok, rozmanité tropické ovocie na zlatých alebo strieborných podnosoch sú najčastejšími motívmi jeho obrazov. V mnohých prípadoch je v nich zreteľné práve poukazovanie na márnosť pominuteľných pozemských vecí a majetkov.


Vedeli ste, že na tomto obraze nájdete okrem iného aj 8 mravcov, 2 včely, 3 chrobákov, 2 pavúkov, 1 vošku a 1 slimáka. Zátišie kvetov, ktoré je vyobrazené na jednej z tašiek LOQI Heem namaľoval v rokoch 1650 – 1683 a nájdete ho v Rijksmuseu v Amsterdame. Ak tam náhodou niekedy zavítate, nezabudnite nám poslať fotku! Tento krásny model nájdete samozrejme v našej ponuke. V druhom dieli nášho seriálu sa pozrieme na Richterove 1024 Colours.