Neporiadok spôsobuje depresie. Ako sa ho zbavíme?

Neporiadok spôsobuje depresie. Ako sa ho zbavíme?

Riady v dreze, kuchyňa preplnená zbytočnosťami, veci pokrývajúce celý pracovný stôl... Takýto neporiadok poznáme snáď všetci. Spôsobuje však nielen to, že sa naň nedá pozerať, ale vyvoláva tiež negatívne pocity a depresiu. Ako sa ho navždy zbavíme?

Výskumníci z Centra pre každodenný život z Kalifornskej univerzity tvrdia, že neporiadok spôsobuje depresie. Na takéto konštatovanie však nemusíme byť odborníkmi. Stačí sa pozrieť na neporiadok napríklad v ženskej kabelke a nikto nepovie, že je to nádherné. Poriadok a čistota doma a v osobných veciach nám evokujú pokoj a psychickú pohodu. Čo takto sa teda neporiadku raz a navždy zbaviť? Nepotrebujete urobiť veľké zmeny v živote či sedieť hodiny u odborného poradcu, postačí vám pár našich rád.

Neporiadok v osobných veciach hravo vyrieši šikovný organizér

Nemáte kam uložiť svoje nutnosti, ktoré by ste so sebou najradšej nosili stále - svoj diár, perá, externú nabíjačku na smartfón či hygienické potreby, ktoré počas dňa chcete mať so sebou? Všetko sa vám to povaľuje doma, v kancelárii či v aute, netušíte, čo kde máte a čo nemáte a aj tak si danú konkrétnu vec, ktorú práve potrebujete, zabudnete? Tento problém nie je neriešiteľnou záhadou. Stačí vám zaobstarať si šikovný osobný organizér, v ktorom hravo uskladníte všetko, čo počas dňa so sebou stále potrebujete nosiť. Všetky vaše nutnosti sa tak ocitnú na jednom mieste, pekne systematicky uložené. Takto sa vám nikdy nestane, že nebudete mať pri sebe pero, tabletku proti bolesti hlavy či svoj diár.

 V šikovnom osobnom organizéri hravo uskladníte všetko, čo počas dňa so sebou stále potrebujete nosiť.

Neporiadok na pracovnom stole vyriešia farební pomocníci

Viete, čo je jednou z najväčších záhad na svete? Predsa to, ako sa dokážu pekne zmotané a odložené káble a slúchadlá sami od seba zamotať! Nehovorte nám, že sa vám niečo takéto ešte nestalo. Ak chcete mať na pracovnom stole poriadok a chcete vedieť, ktorý kábel je na čo, pomôžu vám naši farební pomocníci od Bobino. Na jedného plastového šikovného pomocníka hravo namotáte slúchadlá, ďalšieho pripevníte na stôl  a umiestnite naň káble, aby sa neváľali na zemi alebo zamotané po stole. No a ak potrebujete presne vedieť, čo je nabíjačka a čo USB kábel, odporúčame vám využiť veselé farebné plastové menovky, a ktoré sa dá písať perom a následne ich namotáte na konkrétne káble.

V boji proti zamotaným káblom a slúchadlám vám pomôžu pomocníci od Bobino.

Plastová polička na monitor je vecou, o ktorej by ste si najskôr pomysleli, že ju nepotrebujete a je to akási hlúposť. Nuž, nesúďte, pokiaľ nevyskúšate. Pretože to, čo sa vám predtým povaľovalo okolo monitora po stole a zavadzalo, bude mať konečne svoje pekné miestečko. Máme na mysli napríklad aj osobné predmety – darčeky či talizmany od blízkych ľudí či ich malé fotky, na ktoré sa počas dňa chcete pozrieť a zlepšiť si tak náladu. Takto budú pekne na monitore na svojom „piedestáli“, vďaka ktorému si ich ľahko všimnete a nezabudnete na ne.

Plastová polička na monitor pekne uskladní napríklad aj vaše talizmany.

Už žiadny neporiadok v kabelke!

Ženská kabelka, to je vám záhadné miesto. Síce nie je veľká, no zmestí sa do nej obrovské množstvo vecí, ktoré sa v nej záhadne stratia, akoby ich kabelka zožrala – presne tak, ako práčka ponožky (čo všetci dobre poznáme). Nehovoriac po povaľujúcich sa okuliaroch, minciach, rôznych lístkov či bločkov, kozmetiky, a tak ďalej... Práve preplnená a neprehľadná kabelka je kľúčom k nervozite žien. A nervózna žena, to nie je nič príjemné (aj o tom všetci dobre vieme). Problém však vyrieši napríklad šikovný plastový háčik, ktorý zavesíme na kľúče a pomocou neho ich umiestnime na bok kabelky tak, že ich budeme vidieť hneď vždy, keď sa do nej pozrieme. Zároveň je vhodné oddeliť do menších vrecúšok alebo taštičiek rozdielne veci – jedna môže byť na kozmetiku, druhá na mince. Aj okuliare môžu mať v kabelke svoje miesto vďaka plastovému obalu, ktorý zakvačíme na bok kabelky, podobne ako spomínané kľúče. Viac o spomenutých plastových pomocníkoch nájdete v našom videu.

Kľúče v kabelke vždy nájdete vďaka šikovnému háčiku.

Milión plastových tašiek a sáčkov nahradí pár ekologických kolegov

Ak v obchodoch radi využívate plastové vrecúška a tašky na potraviny, potom predpokladáme, že ich doma máte pekné množstvo. Takéto skladovanie nesmeruje k ničomu inému, len k peknému neporiadku a podľa amerických vedcov teda aj k poriadnej depke. Skúste v obchode pri naberaní zeleniny a ovocia využiť namiesto plastových jednorazových sáčkov, ktoré vám je po príchode domov ľúto vyhodiť a odložíte ich k desiatkam iných niekde do skrine, ich ekologických bratov. Podrobnosti nájdete v našom staršom článku, v ktorom sme sa venovali práve tejto problematike.

 

Stovky plastových sáčkov či vreciek môžete nahradiť ekotaškami, ktoré môžete využívať donekonečna.