Horor menom bambusové poháre: aj vy ste si mysleli, že sú neškodné?

Horor menom bambusové poháre: aj vy ste si mysleli, že sú neškodné?

Značka KeepCup bojuje proti jednorazovým plastom už viac ako desať rokov. Ako jej výhradný dovozca pre Slovensko, Česko a Rakúsko, úplne súhlasíme s ich tvrdením, že my všetci musíme celosvetovo obmedziť výrobu a používanie plastov. Na prvý pohľad sa nám môže zdať skvelé, že vznikajú rôzne alternatívne materiály, ktorými vieme plasty nahradiť. Žiaľ, opak je pravdou a alternatívy predstavujú rovnakú hrozbu pre životné prostredie a naše zdravie ako plasty. V minulom článku sa môžete dočítať o tom, prečo sú papierové jednorazové poháre rovnakou hrozbou ako ich plastoví konkurenti. V tomto článku chceme pár slov venovať inému alternatívnemu materiálu, ktorí väčšina ľudí ospevuje, no taktiež predstavuje hrozbu – bambus.

Bambus je fajn, ale...

Ak sa pozrieme na bambus v globále, ide o vynikajúcu a rýchlo rastúcu rastlinu. Problém však tkvie v bambusovom pohári na viacnásobné použitie, respektíve v jeho zložení. Ak naň zameriate svoju pozornosť lepšie, zistíte, že ani zďaleka nie je taký ekologický, ako o ňom rozprávajú reklamy a predajcovia.

V zložení na pohľad nevinného bambusového pohára môžete objaviť napríklad melamín, ktorý spája jeho časti. V jednom vyprodukovanom pohári sa ho môže vyskytovať až 60%, čo značí, že označenie bambusový nie je správne a pravdivé, ale zavádzajúce. Nehovoriac o tom, že podľa rôznych štúdií melamín pôsobí škodlivo na naše zdravie, konkrétne na obličky. Kvôli tejto látke navyše pohár nie je vhodný na recyklovanie alebo kompostovanie, tak ako píšu výrobcovia. V zložení bambusového pohára taktiež nájdete napríklad aj formaldehyd, ktorý v našom tele poškodzuje tkanivo.

Nie je všetko bambus, čo sa blyští

Je skvelé, ak si akýkoľvek produkt zakúpite s myšlienkou, že nebude na jedno použitie, ale slúžiť vám bude roky. Takéto správanie je totiž základom k tomu, aby sme na našej planéte obmedzili vytváranie zbytočného odpadu. Nie však všetko, čo vychvaľujú výrobcovia, je skutočne dobré, kvalitné a určené na viacnásobné použitie. Napríklad, zo spomenutého bambusového pohára sa pôsobením tepla uvoľňujú čiastočky plastu, ktoré skončia v káve a môžete hádať, kde následne poputujú. Rovnaké nebezpečenstvo vzniká aj pri nevinnom umývaní pohára v umývačke riadu – čím viac sa čistí týmto spôsobom, tým viac uvoľneného materiálu sa z neho následne dostáva do potravín a nápojov.

Je trochu smutné, že aj v súčasnosti musí byť zákazník ostražitý a nemal by veriť všetkému, čo sa uvádza v lákavých reklamách. Ak si niekde (pravdepodobne na zelenom podklade s obrázkami zemegule či stromčekov, aby tvorca ešte viac posilnil ekologického ducha reklamy) prečítate, že pohár je vyrobený bez plastu a z bambusu, vedzte, že to tak v skutočnosti byť nemusí. Podľa zákonov to totiž výrobca uvádzať nemusí, no určite sa s nami zhodnete, že takýto „eko make up“ by rozhodne nemal fungovať.

Plast nie je zlý

Áno, v skutočnosti plast nie je až takým zlým materiálom. Nám ľuďom môže poslúžiť veľmi dobre, pretože sa ľahko udržiava, dá sa recyklovať a pre naše zdravie je bezpečnejší než iné materiály. Je však potrebné zaobchádzať s ním racionálne. Napríklad, poháre KeepCup sú z plastu, no môžete ich používať dlhé roky a keď vám doslúžia a ich cesta poputuje do zberného kontajnera na plasty, určite urobíte menšie (alebo úplne minimálne) zlo než v prípade, ak by ste používali len jednorazové poháre alebo poháre určené na opätovné použitie z iných materiálov. Plast mohol byť naozaj našim priateľom, ak by sme s ním zaobchádzali s rozumom a v štýle minimalizmu.