Viete, ako správne oddychovať? Aj to sa treba naučiť!

Viete, ako správne oddychovať? Aj to sa treba naučiť!

Rýchle životné tempo, kopec povinností a stres dokážu človeka poriadne vyčerpať. Ak nevieme správne oddychovať, prejaví sa to v podobe únavy, nespavosti a taktiež zdravotných problémov. Odborníci sa zhodujú, že správne oddychovať nevie každý. My vám preto poradíme pár tipov, ako vypnúť a načerpať novú energiu. Pretože vysedávanie pred televíziou a ničnerobenie nie je v skutočnosti plnohodnotným oddychom!

Pomalé ráno

Odborníci sa zhodujú, že nie je nič horšie ako ranný stres, behanie po byte, rýchla osobná hygiena, žiadne raňajky a stresujúci beh do práce alebo školy. A čo takto dopriať si rannú pohodičku, tak ako to máme počas víkendu? Stačí si len privstať o pol hodinku skôr. Optimálna dĺžka spánku 8 hodín je všeobecne zaužívaný mýtus a vraj dospelému človeku stačí 6 až 7 hodín. Ranná pohoda a pomalé plnohodnotné raňajky sú perfektným oddychom a skvelým štartom do nového dňa. Ak majú optimálne zloženie a jeme ich pomaly a v pokoji, majú priaznivé účinky na organizmus a zabezpečujú prísun energie a podporujú činnosť mozgu. Najlepší ranný rituál na načerpanie energie a optimálne pripravenie sa na deň je údajne vypitie tekutín bezprostredne po prebudení (napríklad 200-500 ml teplej citrónovej vody), následne pauza 15-30 minút na osobnú hygienu a obliekanie a až potom samotné raňajky. Stačí si urobiť chutné jedlo a dobrú kávu alebo čaj do obľúbenej šálky. Dôležité tiež je, aby sme počas toho nesledovali počítač ani mobil a dopriali si chvíľu ticha a pohody.

Naučte sa meditovať

Priznajte sa, že ste sa aj vy aspoň raz v duchu pousmiali, keď ste v lete v parku videli človeka sedieť na zemi a meditovať v tureckom sede? Nie je však na tom nič na smiech a rozhodne je dobré meditáciu vyskúšať, pretože dokáže viac ako len upokojiť človeka a navodiť mu dobrý pocit. Môže tiež zlepšiť naše vystupovanie a dokonca zmeniť štruktúru mozgu. Ak sa naučíte meditovať správne, takouto aktivitou si taktiež môžete nahradiť až niekoľko hodín spánku. Stačí si v tichu sadnúť, zavrieť oči a sústrediť sa na niekoľko minút len na svoj dych. Podľa rôznych štúdií je najvhodnejšie meditáciu zaradiť po fyzickej aktivite, napríklad po joge alebo behu. Takže šup šup, obliecť legíny a tričko, obuť tenisky, zobrať si so sebou fľašu s vodou pre pitný režim a hor sa oddychovať!

Čítanie, sprchovanie, počúvanie hudby

Je pravdou, že naše okolie v nás často vytvára pocit, že keď oddychujeme, robíme tým niečo zlé. V dnešnej uponáhľanej dobe sa kladú vysoké nároky na ľudí v práci, doma a aj v spoločnosti. Čím viac je človek vyťažený a zaneprázdnený, tým viac je vnímaný ako dôležitá osoba. Vyčleniť si istý čas na oddych a relax by však mala byť pre každého človeka rovnaká súčasť života ako osobná hygiena. Ak sa vám ráno jednoducho nechce vstať a dopriať si pohodové raňajky a meditácia nie je vaša šálka kávy, oddychovať sa dá aj inak. Stačí vám na to deka, dobrá kniha alebo časopis a napríklad aj obľúbený teplý nápoj vo vašom KeepCup poháriku, ktorý vás zahreje a uvoľní. Ďalšou možnosťou je uvoľňujúca horúca sprcha alebo len počúvanie meditatívnej hudby. Pri všetkých aktivitách vynikajúco eliminujeme stres a už po pol hodine vybranej aktivity pre nás svet vyzerá odrazu lepšie. Vedci, ktorí do svojho prieskumu zapojili až 18 tisíc ľudí zo 134 krajín zistili, že na väčšinu oddychových aktivít si vystačí človek aj sám.

Príroda ako najlepší psychológ

Oddych a najmä prechádzku v prírode by sme mali mať poznačenú v diári ako jednu z položiek, ktorú treba splniť minimálne raz týždenne. Na prechádzku choďte ideálne sami a koncentrujte sa len na seba. Možno to bude pre vás zo začiatku trochu nepríjemné, no oplatí sa pokračovať a prekonať sa. Pretože čas, ktorý si nájdete pre seba sa vám niekoľkonásobne vráti. Sadnite si v lese na príjemné miesto a len tak premýšľajtedýchajte. Správne dýchanie a príroda sú obrovským zdrojom energie. Ak máte zlú náladu, pobyt v lese a pohľad na energickú zelenú farbu pôsobí lepšie ako čokoľvek iné.

Nehanbite si hodiť šlofíka

Ako sme spomenuli vyššie, človek skutočne nepotrebuje až 8 hodín spánku. Naproti tomu, krátky spánok poobede nám urobí lepšie ako káva. Tak ako deti v škôlke poobede spia, pretože je to pre nich dobré, takisto je to dobré a prospešné aj pre nás dospelých. Optimálna dĺžka „poobedného šlofíka“ je 10-20 minút, najmä ak si potrebujeme zvýšiť pozornosť a hladinu energie. Počas týchto pár minút sa totiž ešte nedostávame do hlbšej fázy spánku, z ktorej prebudenie by nemuselo byť ideálne. Počas dlhšieho spánku sa telo dostáva do hlbších fáz a po prebudení sa už nemusíme cítiť freshfit.