Stanovisko značky KeepCup ku COVID-19: poháre sú bezpečné a zdraviu nezávadné, dôležitá je dezinfekcia

Stanovisko značky KeepCup ku COVID-19: poháre sú bezpečné a zdraviu nezávadné, dôležitá je  dezinfekcia

Nielen Európa, ale celý svet si momentálne prechádza veľmi ťažkým obdobím spojeným s hrozbou koronavírusu. Je bezpečné naplnenie pohára na opakované použitie v kaviarni? Na čo si dať pozor? A čo poháre dovážané z Číny? Na všetko potrebné nám odpovedali zástupcovia austrálskej značky KeepCup.

 

#1 KeepCup poháre sú bezpečné a zdraviu nezávadné aj počas svetovej pandémie

KeepCup poháre spĺňajú potravinové, zdravotné a bezpečnostné normy, vďaka ktorým zabraňujú prenos vírusov ako chrípka či aktuálny koronavírus. Zákazníkom odporúčame, aby sa riadili pokynmi na ochranu zdravia a bezpečnosti potravín vydanými v ich krajine. Je to však logické – ak si do svojho KeepCup pohára idete kúpiť nápoj do kaviarne, baristovi ho podávajte čistý a suchý. Vrchnák, z ktorého nápoj budete následne piť, si však ponechajte vy, nikde ho neklaďte a nikomu ho nedávajte.

 

#2 Kaviarne a poháre na opakované použitie v momentálnej situácii

Tak ako všetky zariadenia, aj kaviarne dbajú na najvyššiu bezpečnosť svojich zákazníkov. Ak vám váš nápoj z hygienických dôvodov nebudú chcieť naplniť do vášho pohára KeepCup, samozrejme, rešpektujte to. Vychutnajte si ho z klasickej keramickej kávovej šálky alebo zvoľte najbezpečnejší variant a nápoj si jednoducho pripravte v pohodlí domova. Poháre KeepCup však môžu byť naplnené aj bez toho, aby ich barista musel umiestniť priamo pod kávovar. Stačí, ak kávu urobí do klasickej a čistej keramickej šálky a následne ju preleje do vášho KeepCup, ktorý si následne odnesiete so sebou.

 

#3 Starbucks a McDonald’s dočasne zakázali používanie vlastných pohárov

V kaviarni Starbucks v meste Seattle sa vyskytol prípad prenosu vírusu. Je ale veľmi nepravdepodobné, že by tento prenos súvisel s pohárom na opakované použitie. Pravdepodobnosť prenosu je niekoľkonásobne vyššia na peniazoch, kľučkách dverí či populárnych dotykových obrazovkách, ktoré slúžia na objednávanie. Spomenuté reťazce však robia všetko preto, aby zabránili šíreniu vírusu, a tak dočasne pozastavili možnosť odniesť si obľúbený nápoj v pohári na opakované použitie.

 

#4 Sú poháre KeepCup dovážané z Číny bezpečné?

Stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie je nasledovné: „Pravdepodobnosť, že infikovaná osoba kontaminuje komerčný tovar, je veľmi nízka a pravdepodobnosť prežitia vírusu na obale alebo samotnom výrobku, ktorý bol pri preprave vystavený rôznym podmienkam a teplote, je takmer nulová.“ Časti našich pohárov KeepCup zo skla a nehrdzavejúcej ocele, ako aj silikónové prstence, sa vyrábajú v Číne. Žiadny z našich dodávateľov sa však nenachádza v najviac postihnutých oblastiach. Poháre sa prepravujú lodnou dopravou, ktorá trvá až 6 týždňov a letecky po dobu až 7 dní. Štúdie hovoria o tom, že koronavírusy (vrátane súčasného COVID-19) majú na povrchoch životnosť maximálne niekoľko hodín, v krajných prípadoch niekoľko dní. Je takmer nemožné, aby po tak dlhej preprave počas týždňa, vystriedajúc rozdielne podmienky, došlo k nákaze. Prevencia je však nesmierne dôležitá, a aj keď si objednáte nový pohár alebo akúkoľvek inú vec, stačí, ak ju vyčistíte dezinfekčným prostriedkom.

Aj keď sa súčasná situácia nevyvíja priaznivo, veríme, že rešpektujete a dodržujete všetky pokyny ministerstva zdravotníctva. Je veľmi potrebné časté a dôsledné umývanie vašich rúk a dezinfikovanie vašich každodenných potrieb, vrátane vášho mobilu, kľúčov, ale aj spomenutého KeepCup pohára. Najmä, ak patríte k jeho skutočným obľúbencom a ste mu verní aj počas týchto dní. Na správnu hygienu rozhodne nesmieme zabúdať, rovnako aj na to, že najlepšie je zostať doma a chrániť tak nielen seba, ale aj svoje okolie.