Prečo sú bambusové poháre hrozbou?

Prečo sú bambusové poháre hrozbou?

Na trhu v súčasnosti nájdete obrovské množstvo kávových pohárov, určených na opakované použitie. Ak sa na to pozrieme v globále, je skvelé, že existuje také veľké množstvo alternatív, vďaka ktorým je pre nás nepoužívanie jednorazových pohárov na kávu jednoduchšie. Ak sa na to však pozrieme bližšie, skvele sa hodí uviesť známe porekadlo – Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Konkrétne bambusové poháre sú pre nás a naše zdravie naozaj nebezpečné. Na problém sa bližšie pozrel populárny nemecký test.de.

 

1)  Bambusový neznamená celý pohár

Bambusový pohár“, „z bambusových vláken“ alebo „tento pohár bol vyrobený z bambusových vláken, ktoré nezaťažujú životné prostredie“. Tieto texty našiel test.de na veľkom počte testovaných pohároch. Kupujúci vďaka týmto slovám nadobudne dojem, že s dobrým úmyslom chrániť planétu kupuje čisto prírodný produkt. Tieto poháre na kávu však v skutočnosti pozostávajú z jemne pomletých bambusových vláken. To však vôbec neznamená, že z neho je celý pohár. Ktoré sú teda ostatné, nie príliš zdraviu prospešné, zložky?

 

2)  S formaldehydom a melamínom

Na vytvarovanie formy z bambusového prášku je potrebné lepidlo. V laboratóriu výskumníci test.de vo všetkých pohároch našli melamínovú živicu. Je to plast, ktorý sa skladá z formaldehydu a melamínu. Melamínová živica v zásade nie je nebezpečnou látkou. Často ju obsahuje napríklad aj detský riad a väčšinou je bezpečná. Pokiaľ sa tento plast riadne spracúva a pri použití sa dodržiavajú určité podmienky, napríklad teplota do 70 °C, neprechádza do potravín žiadne významné množstvo škodlivých látok. Pri používaní pohára za účelom prenosu a pitia kávy či čaju sa však teplota do 70 °C nedodržuje a vzniká zdravotné riziko. A čo také zohrievanie čaju v bambusovom pohári v mikrovlnnej rúre?

 

3)  Pozor, nedávajte ich do mikrovlnnej rúry

Bambusové poháre nemajú v mikrovlnnej rúre čo hľadať! Pri zohrievaní na vysokú teplotu sa materiál pohára rozkladá a jeho povrch sa ničí. O to väčšie množstvo spomínaných látok, melamínu a formaldehydu, sa dostáva do nápoja. Preto je varovné upozornenie na zákaz používania v mikrovlnnej rúre veľmi dôležité. To, že to veľké množstvo používateľov ignoruje, je jedna vec. Druhá vec je fakt, že takéto upozornenie na pohároch chýba. Napríklad, podľa test.de na pohári Zuperzozial takéto upozornenie úplne chýba. Na obale pohára Morgenheld je uvedené: „Vydrží roky, ak vám nespadne alebo ak ho nedáte do mikrovlnnej rúry.“ To nie je práve varovanie, ale iba odporúčanie na dosiahnutie dlhšej životnosti produktu. Nie je tam však ani zmienka o škodlivých dôsledkoch na našom zdraví. Ani jeden z týchto pohárov by sa nemal predávať.

 

4)  Horúci, mierne kyslý nápoj

Zohrievanie čaju v mikrovlnnej rúre teda v bambusovom pohári neprichádza do úvahy. Čo ale bambus a káva? Je to horúci nápoj. V laboratóriu výskumníci do bambusových pohárov naliali trojpercentnú kyselinu octovú a tekutinu dve hodiny udržiavali pri teplote 70°C. Tak simulovali horúci, mierne kyslý nápoj, akým je káva. Pre každý pohár tento postup zopakovali sedemkrát. Vždy po treťom a siedmom naplnení zisťovali obsah formaldehydu a melamínu v tekutine. Výsledok? V štyroch z dvanástich pohárov pracovníci už po treťom naplnení zistili veľmi vysoký obsah melamínu, v troch ďalších po siedmom naplnení! V tekutine čiastočne zistili aj veľmi vysoký obsah formaldehydu. Výsledky analýzy: škodlivé látky prechádzajú do nápoja nielen na začiatku používania. Po siedmej skúške boli hodnoty sčasti ešte vyššie. Škodliviny sa teda nevyparujú a aj po dlhšom používaní sa ešte stále dostávajú do nápojov.
A to je obrovským problémom: existuje totiž podozrenie, že melamín spôsobuje ochorenia močového ústrojenstva a obličiek. Formaldehyd môže dráždiť pokožku, dýchacie cesty alebo oči a pri vdychovaní spôsobovať rakovinu nosohltana.

 

5)  Nezhnijú ani po rokoch

Výskumníci test.de testovali aj pohár s názvom Morgenheld, na ktorom sa píše, že je „biologicky odbúrateľný”. Pohár Pandoo má zasa na obale napísané: „Bambus je prírodná surovina, ktorá nevytvára žiadny neodbúrateľný odpad.“ Pre čistý bambus to, samozrejme, platí. Ale hrubostenný pohár s obsahom plastov sa v komposte nerozloží ani po rokoch. Tento materiál sa dokonca nerozloží ani v priemyselných kompostovacích zariadeniach.
Mylné sú aj symboly o recyklácii na obaloch pohárov od ppd a Rex London. Zmes z melamínovej živice a bambusových vláken sa nedá rozdeliť alebo roztaviť na pôvodné zložky. Zostáva jedine energetická recyklácia, čiže spaľovanie. A to určite nie je to, čo majú ekologicky zmýšľajúci kupujúci na mysli, keď na obaloch čítajú „pohár priateľský k životnému prostrediu“ (Pandoo) alebo „šetrí životné prostredie“ (Morgenheld). Smutné, však?

 

Záver

Nedajte sa oklamať peknými (a určite aj zelenou farbou napísanými) slovami na bambusových kávových pohároch a fakty si radšej preverujte. Existuje totiž veľké množstvo značiek kávových pohárov, ktoré svoju prácu robia zodpovedne a produkujú kvalitné poháre, ktoré vám budú slúžiť roky a nemajú žiaden negatívny vplyv na vaše zdravie alebo prírodu okolo nás.


Zabudnúť na bambusové poháre a radšej pozrieť novú kolekciu značky KeepCup>>>

 

* Zdroje fotografií: unsplash.com