Odpovedáme na najčastejšie otázky a o plastových slamkách. Prečo sú také nebezpečné?

Odpovedáme na najčastejšie otázky a o plastových slamkách. Prečo sú také nebezpečné?

Plastové slamky boli v našich očiach donedávna považované za nevinný doplnok našich nápojov. Pre planétu však predstavujú obrovské riziko. Poďme si preto odpovedať na najčastejšie otázky, vďaka ktorým po plastových slamkách zrejme už nesiahnete. Mimochodom, viete, že poľahky zoženiete ich ekologickú náhradu?

Koľko slamiek sa približne spotrebuje na svete?

V Európe vedú Španieli – spotrebujú totiž až 13 miliónov slamiek denne. Vedie však Amerika. V spojených štátoch sa totiž denne spotrebuje neuveriteľných 500 000 000 plastových slamiek (pre predstavu je to objem 127 školských autobusov). Každý Američan v priemere denne spotrebuje 1,6 slamky. Situácia sa však zlepšuje, keďže podľa poslednej minuloročnej štatistiky Američania minuli „len“ 390 000 000 plastových slamiek denne. Najhrozivejšie čísla sú v letných mesiacoch, kedy sú slamky obľúbenou súčasťou osviežujúcich drinkov. A nielen jedna slamka, ale častokrát aj dve naraz.

V niektorých podnikoch dostanete do pohára dokonca sve slamky naraz.

Rozložia sa časom slamky v pôde úplne?

Pozor na slovíčka! Na obaloch zo slamiek častokrát svieti anglický nápis degradable, to je však niečo iné ako biodegradable. Slamky sa totiž v priemere za 200 rokov v pôde síce rozložia, ale len na malé kúsočky, ktoré sú pre prírodu rovnako nebezpečné. Nikdy sa nerozložia pomocou mikroorganizmov úplne, ako biologicky rozložiteľná látka (biodegradable).

Plastová slamka sa v pôde nikdy nerozloží úplne.

Ktoré zvieratá trpia najviac?

Možno ste už postrehli, že slamky sú nebezpečné pre rôzne morské cicavce a korytnačky. Extrémne nebezpečné sú taktiež pre morské vtáky, ktoré si ich mýlia s potravou. Takýmto spôsobom prichádza každoročne o život až 1 milión vtákov.

Fotka, ktorá obletela internet.

Kde sa odpad zo slamiek usadzuje najviac?

Plastové slamky nie sú prítomné len v oceánoch, ale aj na súši. Keď nabudúce pôjdete na dovolenku k moru, pokúste sa poriadne porozhliadať po pláži. Dozaista v priebehu niekoľkých sekúnd objavíte hneď niekoľko kusov. Slamky sú totiž piatym najčastejším odpadom na plážach.

Najviac znečistené sú oceány a pláže.

Dajú sa slamky recyklovať?

V teórií by sa plastové slamky mali dať recyklovať, keďže sú vyrobené z polypropylénu alebo plastu typu 5. Žiaľ, v praxi to nefunguje kvôli ich príliš malej veľkosti. Plasty sú totiž triedené na dopravnom páse, kvôli ktorému sa malé predmety ako slamky alebo viečka z fliaš k recyklácii nedostanú, keďže väčšina dopravníkov ich neakceptuje. Vo veľmi malom množstve sa však slamky recyklovať dajú – v niektorých krajinách z nich napríklad tkajú rohožky či koberce. Je to však len malý zlomok.

Aké opatrenia zavádzajú veľkí hráči?

Nemecký obchodný koncern Rewe (u nás prevádzkujúci siete LidlBilla) stiahli doteraz z približne 6000 svojich predajní všetky plastové slamky a podobný sortiment. Lidl navyše uviedol, že do roku 2025 zníži celkovú spotrebu plastových materiálov o pätinu. Kaufland plánuje urobiť rovnaký krok do konca tohto roka. Z regálov majú v tomto obľúbenom obchode zmiznúť aj plastové jednorazové poháre, taniere, príbory a vatové tyčinky. Európska komisia chce mať hmatateľné výsledky ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu, teda do mája 2019. do roku 2025 chce slamky EÚ zakázať úplne. Opatrenia zavádzajú aj populárny McDonald´s (úplný zákaz slamiek zatiaľ platí však len vo Veľkej Británii a Írsku) a Starbucks (slamky úplne vyradia do roku 2020).

A čo papierové slamky? Sú rovnako zlé?

Pozor na papierové slamky! Na prvý pohľad vypadajú zvonka ako nevinný papier, častokrát je to však len klasická plastová slamka obalená papierom, aby vyzerala lákavejšie. Ak však natrafíte na čisto papierovú slamku, je samozrejme lepšou alternatívou.

Papierové slamky nie sú vždy vyrobené len z papiera.

Existuje ekologická alternatíva plastovej slamky?

A čo pre alarmujúci stav môžeme urobiť my? Stačí, ak si v reštauráciách alebo kaviarňach začnete pitie pýtať bez slamky. Existujú však aj ekologickejšie náhrady! Slamky zo skla, bambusu či nerezové slamky sú síce drahšou alternatívou, no vydržia vám roky, keďže ich môžete používať roky.

 Nerezové slamky môžete používať niekoľko rokov.

Zdroje obrázkov: archív, Pinterest.