Návrat k udržateľnosti – Reakcia KeepCup na COVID-19

Návrat k udržateľnosti – Reakcia KeepCup na COVID-19

Prinášame vám preklad stanoviska CEO spoločnosti KeepCup, Abigail Forsyth, ktorý bol publikovaný 7. mája 2020 na jej LinkedIn profile.

Osobné i pracovné životy ľudí na celom svete sa obrátili hore nohami. Pandémia nás prinútila prehodnotiť naše vzťahy s ostatnými, ako aj vzťah s prírodou. Dala nám priestor premýšľať nad tým, na čom najviac záleží a ako bude vyzerať svet potom, čo COVID-19 odznie.

Počas pandémie sa postupne začali objavovať informácie, ktoré dokazujú, že sme schopní zmeny v otázke životného prostredia – život na planéte sa spomalil, znečisťovanie sa zmenšilo. Himaláje sú prvýkrát po desaťročiach viditeľné. To všetko nám dokazuje, že svet sa mení.

Následkom situácie s názvom COVID-19 sa tohtoročná produkcia emisií na svete znížila o 5%. Tento fakt iba potvrdzuje, o aký veľký problém sa jedná, keďže na udržanie globálneho otepľovania do 1.5°C je potreba znížiť ročnú produkciu emisií o 45%. Klimatická i „plastová“ kríza sa však naďalej zhoršujú. Podľa posledných informácií sa v roku 2015 na svete vyprodukovalo 148 miliónov ton jednorazových balení, z čoho sa menej ako 9% zrecyklovalo a približne 12% spálilo.

V marci 2020 Starbucks reagoval na COVID-19 tým, že zakázal podávanie nápojov do znovupoužiteľných pohárov vo svojich prevádzkach, ktoré patria medzi najväčších znečisťovateľov kaviarenského priemyslu. A mnohí iní sa týmto zákazom inšpirovali. V odvetví, kde je doslova všetko podávané v jednorazových baleniach, to bol naozaj „výborný“ krok.

Na miestach, kde sa používajú jednorazové i znovupoužiteľné balenia, je dôležité dodržiavať hygienické predpisy a legislatívu týkajúcu sa bezpečného servírovania jedla, aby sa mohli zvoliť čo najlepšie postupy v čase pandémie.

Regulácie v podávaní jedla boli nastavené tak, aby zabránili šíreniu nákazlivých ochorení, akým je i COVID-19. Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že umývanie rúk je najlepší spôsob, akým to docieliť. Rovnaký princíp platí i pre znovupoužiteľné produkty. Čisté ruky, čistý KeepCup.

Vineet Menachery, asistujúci profesor mikrobiológie na University of Texas Medical Branch, tvrdí, že „ak pravidelne umývate veci, ktoré používate, mali by ste byť v bezpečí“. Nepredpokladám, že by akýkoľvek vírus prežil umývačku riadu.“

Keďže produkcia plastov sa momentálne zvyšuje (zákaz používania jednorazových plastových tašiek bol zrušený už v niekoľkých amerických štátoch), je dôležité pripomenúť, že jednorazové neznamená sterilné či hygienické. Patogény ako vírusy či baktérie nerozlišujú medzi znovupoužiteľným a jednorazovým povrchom. Jednorazové obaly priťahujú patogény prenášané vzduchom, ktoré sa často zdržiavajú navrchu kávovarov počas ich transportu, skladovania či výroby. Jednorazové produkty sú preto naozaj chabou náhradou ich dobre umytých znovupoužiteľných ekvivalentov.

Chceme vám preto pripomenúť, aby ste nezabúdali na svoje hodnoty a širší kontext problému udržateľnosti, keď prispôsobujete chod svojho biznisu času pandémie. Našťastie si začíname všímať pozitívne zmeny, keďže vďaka uvoľňovaniu obmedzení kaviarne postupne prestávajú používať jednorazové poháre.

 

Odporúčame preto kaviarňam, aby nasledovali tieto kroky k udržateľnosti:

  1. Preštudujte si zásady bezpečnosti, týkajúce sa jedla a pravidelne si umývajte ruky mydlom a vodou.
  2. Od zákazníkov prijímajte iba čisté a suché poháre KeepCup a odmietnite všetky, ktoré sú viditeľne špinavé.
  3. Poproste zákazníkov, aby si ponechali vrchnák

 

Práve preliatie kávy zo šálky do pohára KeepCup alebo umývanie znovupoužiteľných pohárov pred ich naplnením sú príklady krátkodobých opatrení, ktoré sa niektoré kaviarne rozhodli zaviesť.

Pre tých z vás, ktorí používate poháre KeepCup, odporúčame nasledujúce opatrenia:

  1. Umývajte svoje znovupoužiteľné poháre či iné nádoby v umývačke riadu alebo ručne so saponátom.
  2. Čisté ruky, čistý KeepCup. Pravidelne si umývajte ruky mydlom a vodou, alebo použite dezinfekciu, ak mydlo a voda nie sú dostupné.
  3. Baristovi predkladajte iba čisté a suché poháre KeepCup, vrchnák si nechajte.
  4. Ak vaša kaviareň neakceptuje znovupoužiteľné obaly, prelejte kávu z keramickej šálky do pohára KeepCup.
  5. Podporte svoju lokálnu kaviareň, ak prijíma znovupoužiteľné poháre.

 

Nás, ktorí sme sa rozhodli pre udržateľnosť, je toľko, že dosahujeme nevídaných rozmerov. Redukovanie a znovupoužívanie sú jedinou možnosťou, ako sa posunúť dopredu v post-pandemickom svete.

Sme všetci na jednej lodi. Zvládneme to vďaka súdržnosti, vzájomnej podpore a naslúchaniu vede. Táto kríza nás posunie dopredu do budúcnosti, v ktorej nebudú plasty súčasťou nášho životného prostredia ani vodných tokov. Nedovoľme, aby jedna kríza vystriedala druhú.