Najčastejšie chyby pri triedení odpadu: kam s krabicou od pizze či jednorazovým pohárom?

Najčastejšie chyby pri triedení odpadu: kam s krabicou od pizze či jednorazovým pohárom?

Triedite odpad? Mali by ste! Ak je tento úkon pre vás každodennou rutinou, tlieskame vám. Aby sa však odpadky, ktoré hádžeme do kontajnerov na triedený odpad, naozaj plnohodnotne zrecyklovali, mali by sme sa vyhnúť chybám, ktorých sa ľudia dopúšťajú najčastejšie. Akým?

Nie je papier ako papier

Obaly z vajíčok či rolky z toaletného papiera sú na triediacej linke automaticky vyraďované a smerujú rovno do spaľovne. Prečo? Pretože takýto druh papiera je už toľkokrát recyklovaný, že vyrobiť z neho nový už jednoducho nejde. Preto by takýto druh odpadu mal končiť v klasickom kontajneri. Odpadári tiež upozorňujú, že do kontajnera na triedenie nepatrí ani silne znečistený papier – papierové vreckovky alebo mastné krabice od pizze. Naproti tomu, klasická a čistá obálka s fóliovým okienkom tam patrí.

Rolky z toaletného papiera sa už zrecyklovať znovu nedajú. Môžete ich však ešte efektívne využiť vo svojej domácnosti.

Polystyrén šup do žltého kontajneru!

Polystyrénové obaly alebo výplň z krabíc od elektroniky má svoje miesto v nádobách na plast. Výnimkou sú len polystyrénové diely zo stavieb, ktoré sú silne znečistené od omietky. V takomto prípade ide o stavebný odpad, ktorý by mal končiť v špecializovanom zbernom dvore.

Kam s použitými pneumatikami?

Na použité pneumatiky sa vzťahuje zákonná povinnosť o spätnom odbere. To sa týka nielen výrobcov, ale aj distribútorov a koncových predajcov. Odložiť pneumatiky teda nemusíte len v špecializovanom zbernom dvore, ale aj vo vašom pneuservise. Do spomenutého zberného dvora však patrí všetko, čo je nadrozmerne veľké a do kontajnerov sa nevmestí – staré chladničky, práčky, nábytok, televízie. Niektorí ľudia nechávajú takýto odpad pri kontajneroch v nádeji, že klasické smetiarske auto si s ním poradí. Opak je však pravdou.

Použité pneumatiky patria do pneuservisu alebo špecializovaného zberného dvora. Následne sa využívajú napríklad v poľnohospodárstve na zakrývanie a zrenie siláže.

Sklo a zrkadlá

Jednou z najväčších chýb je triedenie okenných tabulí do kontajnera na bežné sklo. Aj keď sa nám zdá, že okenné sklá sú číre, nie je to pravda. Ak sa pozriete pozornejšie na lom skla, uvidíte tenkú farebnú vrstvu. Práve kvôli nej nemôže odpad zo starých okien skončiť v kontajneri na sklo. Nepatria tam ani zrkadlá alebo autosklá.

Na čo sú hnedé a šedé odpadové kontajnery?

Mnohí určite viete, že hnedé nádoby sú určené na bioodpadšedé zasa na zber kovového odpadu. Na Slovensku však zatiaľ nepatria do „povinnej výbavy“ kontajnerov napríklad na sídliskách. Sivý kontajner sa objavuje len vo väčších mestách a je určený napríklad na zber prázdnych plechoviek od nápojov, prázdnych konzerv, kovových uzáverov či viečok.

Čo s nešťastnými jednorazovými pohármi?

Ak sa vám stane, že si doma zabudnete svoj KeepCup pohár na kávu a rozhodnete sa pre jednorazovú variantu, vedzte, že takýto pohár je zložený hneď z niekoľkých materiálov. Po dopití vašej obľúbenej kávy môžete viečko zahodiť do plastu, pretože je možné ho recyklovať. Samotný pohár je však zložený z viacerých materiálov, ktoré však bohužiaľ recyklovať nejde, a preto je jeho miesto v bežnom čiernom kontajneri ms zmiešaný odpad.

Vrchnák z jednorazového kávového pohára sa zrecyklovať dá, samotný pohár žiaľ nie.

Odpadky v plastových vreciach

Ďalšou obrovskou a veľmi častou chybou je hádzanie vytriedeného odpadu (napríklad plastov) do určeného kontajnera v plastovom vreci na odpadky. Ak sa takýto odpad triedi ručne, väčšinou tieto veľké tašky s odpadkami putujú ďalej, pretože na pohyblivom páse nie je čas na rozväzovanie, vysýpanie a triedenie. Takýto veľký bal odpadu však často môže uviaznuť aj v recyklačných zariadeniach a keď takáto situácia nastane, musí celá prevádzka zastať a pracovníci musia ručne igelit odstraňovať.

Plastové vrchnáčiky

Ak nemáte pri sebe ekofľašu a ste nútení si zakúpiť nápoj v klasickej plastovej fľaši, vedzte, že jej vrchnák sa dá recyklovať len v prípade, že fľašu stlačíte a vrchnák na ňu znovu prikrútite. Ak ho zahodíte zvlášť, je príliš malý a recyklačné stroje si s ním neporadia, pretože cez ne kvôli svojej malej veľkosti prepadáva.

Zdroje obrázkov: archív mabets.sk, Pinterest.