Mabets duel: plastová vs. ekologická fľaša

Mabets duel: plastová vs. ekologická fľaša

Pripravili sme si pre vás duelový článok, v ktorom porovnáme produkt každodenného používania – fľašu. A to hneď v dvoch materiáloch – ľahký a veľmi rozšírený plast a odolnú ekofľašu z hliníka alebo nerezu. Všetko budeme sledovať v dramatickom štvorkolovom formáte! Kto zvíťazí?

1. kolo – životnosť

Plastová fľaša.

Možno viete a možno nie, že klasické plastové fľaše sú určené len na jedno použitie. Samozrejme, môžete ich niekoľkokrát doplniť bez toho, aby sa fľaša zničila, no po čase sa z nej do vody začnú uvoľňovať škodlivé toxické látky. Určite sa vám už stalo, že po niekoľkých použitiach začala plastová fľaša zapáchať. Ak by sme to mali zhrnúť, životnosť plastovej fľaše sa pohybuje niekde medzu pol hodinou a jedným mesiacom.

Ekologická fľaša.

Je vhodná do umývačky riadu a neviažu sa na ňu baktérie. Ak sa o ňu budete starať dobre, vydrží vám 10 až 15 rokov, čo je nepomerne viac oproti plastovej kolegyni.

2. kolo – cena

Plastová fľaša.

Vaše náklady na plastové fľaše sa, prirodzene, odvíjajú od vašich nákupných zvykov. Do úvahy sme preto zvali dve alternatívy, pričom obidve počítajú s pitným režimom 2 litrov denne. V prvom prípade pijete všetku vodu z pollitrových plastových fľašiek, u ktorých sa cena pohybuje približne od 30 centov do 80 centov za klasickú alebo minerálnu vodu. Ak by sme počítali s priemernou cenou 50 centov, za 10 rokov by boli náklady na pitný režim takmer 7 000 eur! Snáď nikto však nie je taký ekologický barbar, aby si 10 rokov počas každého dňa kupoval vodu len v plastových fľašiach. Výsledná suma je však poriadne vysoká, však?

A čo ak by ste kupovali balenú vodu, ale len v 1,5 litrových fľašiach? Ak by ste kupovali tú najlacnejšiu alternatívu za približne 10 centov, za 10 rokov utratíte takmer 800 eur.

Ekologická fľaša.

Tu je tá matematika trochu jednoduchšia. Na mabets nájdete ekologické fľaše za približne 20 eur. pripočítajme tomu vodu z kohútika za 10 rokov, teda za pitný režim neutratíte viac ako 60 eur. To je rozdiel, však?

 3. kolo – zdravie

Plastová fľaša.

Z plastu sa do vody uvoľňuje veľké množstvo chemikálii, ktoré voľným okom nevidíme a na jazyku po odpití ani necítime, no na naše zdravie môžu mať v dlhodobom časovom rozmedzí veľký vplyv.

Ekologická fľaša.

Tento problém pri fľašiach z hliníka, nerezu či tritánu neexistuje. Žiadne škodlivé látky, a preto sa o svoje zdravie nemusíte obávať.

 4. kolo: likvidácia

Plastová fľaša.

Pokiaľ plastovú fľašu vyhodíte do klasického zmiešaného odpadu, existujú tri hlavné možnosti jej osudu. Žiaľ, jedna horšia než tá druhá. V spaľovni sa môže spáliť spolu s iným odpadom a do o ovzdušia sa uvoľnia nebezpečné chemikálie. Môže taktiež skončiť na skládke, kde sa bude rozkladať desiatky až stovky rokov a v najhoršom prípade sa jej cesta skončí v oceáne, kde sa z nej postupne budú uvoľňovať chemikálie a mikroplasty, kvôli ktorým prídu o život morské živočíchy počas stovky rokov. Ak plastové fľaše triedite, je to síce dobré, no stále to nie je výhra. Plast sa totiž môže recyklovať len sedemdeväťkrát. Následne ho čaká rovnaký osud ako plast, ktorý vyhodíte rovno do zmiešaného odpadu.

Ekologická fľaša.

Okrem toho, že vám vydrží 10 až 15 rokov, sú materiály použité na výrobu plne recyklovateľné. Hlíník alebo nerez sú najhodnotnejšie materiály v separovanom odpade a možno ich recyklovať donekonečna. A preto nemôžete urobiť ekologickejšiu voľbu!

 

Ste pripravení na vyhodnotenie?

Za nás je to na plnej čiare ekologická fľaša! Predsa ste nečakali, že by sme sa mohli rozhodnúť inak, však? Ak s nami súhlasíte, no ekologickú fľašu ešte nevlastníte, na mabets ponúkame hneď niekoľko prevedení a materiálov.

 >>>EKOLOGICKÉ FĽAŠE MABETS