Ktorá nákupná taška je najzelenšia? Bavlnená ani papierová to nie sú!

Ktorá nákupná taška je najzelenšia? Bavlnená ani papierová to nie sú!

Nielen slamky, ale aj nákupné tašky sú síce nenápadné a nevinné, no pre naše životné prostredie predstavujú obrovské riziko. Predstavte si, že na nákup idete dvakrát týždenne a vždy si pri pokladni zoberiete na jeho prenos domov jednu tašku, ročne ich takto miniete približne až 120! Podľa niektorých štúdií a odhadov je konkrétne číslo úctyhodných 143. Našťastie, svet už pozná rôzne iné zelené riešenia. Ktorá nákupná taška je ale najekologickejšia? Čudovali by ste sa, ale bavlnená ani papierová to nie je!

Papierová, bavlnená, plastová alebo iná? Ktorá je najzelenšia?

Každá taška je lepšia než tá z plastu

Než sa začneme zamýšľať nad tým najzelenším typom nákupnej tašky, je potrebné povedať, že každá taška, ktorá nám vydrží čo najdlhšie a používame ju na naše nákupy opakovane, je lepšia než jednorazová verzia, a to bez ohľadu na materiál, z ktorého je vyrobená. Klasická plastová taška má totiž nosnosť približne 4 kilogramy, a tak ich na prenos klasického rodinného nákupu s ťažšími vecami (zelenina, ovocie, mäso, konzervy,...) potrebujeme viacero.

Polyester víťazí!

Zatiaľ čo na oblečení sa ho vyhýbame obrovským oblúkom, polyester je skutočne najvďačnejším materiálom na výrobu ekologických nákupných tašiek. Vyplýva to zo štúdie Fakulty technológie ochrany prostredia Vysokej školy chemicko-technologickej, ktorú si objednalo české ministerstvo životného prostredia.  V rámci tejto štúdie boli posudzované všetky bežné materiály, z ktorých sa nákupné tašky vyrábajú – papier, LDPE a HDPE (typy polyetylénu), bavlna či polyester. Tašky sa posudzovali z niekoľkých hľadísk: materiál, spotrebovaná energia na výrobu, počet cyklov znovu-použitia, ukončenie cyklu (skládkovanie, recyklácia,...).

Víťazom je prekvapivo taška z polyesteru.

Aby však polyesterová taška bola skutočne najzelenšia, musí byť používaná minimálne rok. Naproti tomu, klasickú tašku z ľahkého plastu je potrebné použiť minimálne dvadsaťkrát, a to preto, že jej počiatočné energetické náklady na výrobu sú nižšie než u polyesterovej alebo dokonca bavlnenej tašky (ktorá je na výrobu najnáročnejšia). Papierovú tašku stačí použiť päťkrát, čoho sa pri jej krehkosti nedožije každá.

Zaujímavé zistenia

Najhorší vplyv na životné prostredie má taška z LDPE (klasická jednorazová ľahká plastová taška). Najnižšie zasa polyesterová taška na opakované použitie.

Papierová taška sa polyesterovej taške v dopade na životné prostredie vyrovná až pri sedemnásobnej recyklácií.

Tašky z LDPE, HDPEpapiera majú v prípade skládkovania vyššie environmentálne dôsledky než textilná taška.

Opakovanou recykláciou tašiek z papiera a polyetylénu sa znižuje ich environmentálny vplyv.

Bavlnená taška má vyššie vplyvy na životné prostredie ako taška polyesterová, a to aj vtedy, ak je vyrobená v bio bavlny.

 

 Nákupné tašky z polyesteru od značky LOQI nájdete aj na mabets.

PREZRIEŤ CELÚ PONUKU LOQI>>>