"Káva je pre mňa oddych." Vyspovedali sme úspešnú slovenskú food blogerku Simonu Škodovú!

Ahoj Simi. Patríš medzi najúspešnejších slovenských food a lifestyle blogerov. Čo sa týka jedla a životného štýlu, čo konkrétne preferuješ ty? Dbáš silou-mocou na čo najzdravší životný štýl alebo si občas aj uletíš?

Veľmi pekne ďakujem! Pod zdravým životným štýlom si predstavím vyváženú stravu a pohyb. Všetko je to podľa mňa o správnom nastavení si v hlave a o spomínanej vyváženosti. Väčšinu času sa stravujem zdravo, konzumujem ľahšie stráviteľné jedlá, obmedzila som konzumáciu mliečnych výrobkov a mäsa. Obľubujem polievky, ryby a kopec ovocia a zeleniny. Ale takisto mám dni, kedy mám chuť na koláč alebo burger a vtedy si ho dám bez akýchkoľvek výčitiek. Väčšinou v tie dni aj športujem. Počúvam svoje telo a snažím sa mu dopriať všetko, čo potrebuje. Tak aj keď si sem-tam uletím, mám to pod kontrolou.

 

Na tvojom Instagrame môžeme veľmi často vidieť fotky kávy. Si jej milovníčkou?

Kávu zbožňujem a je súčasťou môjho každodenného života. Pijem ju “holú” bez mlieka a cukru. Niekedy ma prepadne chuť na kapúčinko, vtedy si ho zvyknem dať s mandľovým alebo bezlaktózovým mliekom a bez sladidla.  Väčšinou však pijem lungo zo stroja alebo klasickú zalievanú kávu.

Akým spôsobom si kávu pripravuješ doma?

Keď som u rodičov, tak kávičku pijem zo stroja a s priateľom si doma pripravujeme zalievanú kávu. Denne vypijem tak 2-3 šálky kávy. Pri jej pití ma neovplyvňujú situácie ako skúškové a podobne. Pitie kávy si spájam s oddychom a vychutnávaním, niekedy sú však aj dni, kedy vypijem len jednu ráno a niekedy som schopná vypiť aj päť káv. Ale to už je naozaj výnimočná situácia.

Čo ty a momentálne veľmi populárne rastlinné mlieka do kávy? Si s nimi kamarátka?

Ako som už vyššie spomínala, ak rastlinné, tak jedine mandľové. S druhými mi káva veľmi nechutí. Podľa mňa je ale veľmi dôležité vedieť vybrať správne a najmä kvalitné rastlinné mliečko.

Popri štúdiu a blogu stíhaš aj prácu v kaviarni. Je niečo zaujímavé alebo netradičné, čo si sa v rámci práce naučila?

Mňa vždy fascinovala príprava kávy. V kaviarni som sa naučila napríklad napeniť mlieko. Vo všeobecnosti som sa o kávu začala ešte viac zaujímať. Samozrejme som sa naučila, že je dôležité mať správne nastavený stroj a nie je káva ako káva :)

Ako food blogerka, ktorá sa zaujíma o zdravý životný štýl, myslíš si, že má káva blahodarné účinky na náš organizmus alebo naopak?

Blahodarné účinky? Na každého dobre vplýva niečo iné. Myslím si, že ak je niekto nastavený na to, že káva mu v niečom reálne pomáha, tak mu pomáhať bude. Niekomu káva vôbec nesedí a je to podľa mňa veľmi individuálne. Pre mňa má káva účinky najmä v tom, že mám pri nej možnosť oddychovať a tráviť čas s priateľom, rodinou alebo kamošmi.

Niektorí ľudia zvyknú piť kávu tesne pred cvičením, aby ich nabudila. Čo si o tom myslíš?

Ako som už spomínala, je to veľmi individuálne. Poznám kopec ľudí, ktorí nejdú bez kávy cvičiť. Ja ju pred tréningom nevyhľadávam. Vtedy si dám radšej pohár vody s citrónom.

 

V niektorých typoch diét je vyslovene zakázané piť akúkoľvek kávu. Prečo si myslíš, že je to tak? Súhlasíš s tým?

Osobne nesúhlasím s diétami. Ak káva niekomu nerobí dobre, tak nech ju nepije, ak mu však neubližuje, tak nevidím dôvod na jej vylúčenie.