Čo o vás prezradí váš pracovný stôl?

Čo o vás prezradí váš pracovný stôl?

Verte či nie, pracovné stoly sú našou vizitkou, aj čo sa týka duševného stavu. Sú zaujímavým mixom našej intimity a verejnej pracovnej vizitky. Podľa odborníkov je práve pracovný stôl niečím, čo o nás prezrádza skutočne veľa. Oblečenie totiž môžeme každé ráno vyberať s konkrétnym zámerom a urobiť taký či onaký dojem, no osobitý prístup k organizovaniu stola sa dlhodobo tajiť nedá. Patríte medzi tých, ktorí zvyknú mať presne taký stôl, pri ktorom sa váš šéf ihneď zastaví a pripomenie, že by ste si mali upratať alebo si na pracovisku udržiavate čistotu operačnej sály? Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo váš pracovný stôl o vás vypovedá!

Psychologička Lily Berheim sa dlhodobo venuje psychológii pracovného priestoru a pre Business Insider popísala 5 základných typov pracovných priestorov. Do ktorého zapadáte vy?

Chaotik

Na pracovnom stole chaotika nájdete všeličo možné aj nemožné – niečo sladké, niečo na doplnenie energie, niečo na inšpiráciu... veci sa mu jednoducho na stole kopia bez snahy upratať alebo vytriediť ich. Už na prvý pohľad môžete vidieť, že takýto stôl nemá jednotný koncept.

Podľa Lily Berheim sú chaotici priateľskí, extrovertní, otvorení všetkému novému a na nič sa nehrajú. Veľmi radi prehodia pár slov s kolegami v kuchynke a zabijú tak čas do odchodu z práce. Inšpiratívne nápady z nich sršia častokrát oveľa skôr než z ich kolegov. Pokojne budú sedieť aj na mieste, ktoré je stredobodom a okolo ktorého denne prejde každý. Ich chaos im neprekáža a ak ich požiadate, aby si na svojom stole upratali, do kuchynky zanesú len špinavý hrnček, ktorý im na stole ležal približne týždeň. Ich chaos však pramení zo zaujímavých vecí, ľudí, príležitostí a projektov, ktorými sú dennodenne obklopovaní, a tak nečudo, že na upratovanie jednoducho neostáva čas.

Minimalista

Na pracovnom stole minimalistu vlastne nie je takmer nič. Len klávesnica, myš, mobil a notes na zapisovanie myšlienok. Nič viac totiž nepotrebuje.

Ceruzky na notese - Perpetua, ostatné farebné kancelárske doplnky - bobino.

Minimalista je svedomitý človek s vysokým vnútorným poriadkom a disciplínou. Má rád plánovanie vecí dopredu a presne vždy vie, čo je treba. Miluje, keď idú veci rýchlo a od ruky, nebojí sa rutiny a úlohy plní závratnou rýchlosťou so sklonom k workoholizmu. Nenechajte sa však zmiatnuť – jeho prázdny stôl jednoznačne nehovorí o prázdnote v jeho hlave či duši.

Dobyvateľ

Veci dobyvateľa sú všade – na stole, na stoličke, pod stolom či dokonca aj na susedných stoloch. Nohy natiahnuté až ku kolegovi sediacemu oproti a šanóny aj na okennom parapete. Našli ste sa v tomto opise?

Zelená šálka - Acme & Co.

Lily Berheim o týchto ľuďoch hovorí, že sú dominantní a teší ich byť stredobodom pozornosti. S radosťou sa ujmú zaškolenia nováčika či vedenia skupinového projektu. Neprešľapujú a netápajú, ale ihneď sa rozhodujú a konajú. Pre nerozhodných a menej sebavedomých kolegov môžu pôsobiť dobyvatelia až odstrašujúco.

Dekoratér

Stôl dekoratéra si dozaista nepomýlite! Kávový hrnček, notesy, perá, kvety – všetko je do bodky krásne, farebné a úhľadné. Pokojne by ste si ho mohli odfotiť na Instagram.

Zelený KeepCup Eddy zo série KeepCup Original, ekotaška LOQI. 

Podľa Bergheim sú dekoratéri kreatívnizvedaví. Do práce sa ale potrebujú chcieť tešiť, čo im umožňuje ich pracovný stôl, ktorý je pre nich synonymom domova a pohody. Jednoducho si na ňom vytvorili akýsi vlastný, krajší svet, na ktorý sa im v preplnenej nudnej kancelárii príjemne pozerá. Aj preto sú vraj v práci spokojnejší a zamestnania striedajú menej často. Takýto stôl jednoducho mávajú ľudia, ktorí milujú svoju prácu a občas dokonca chcú upratať stôl aj svojim kolegom a nechajú im tam nejakú milú vkusnú drobnosť pre radosť.

Opevnenec

Od kolegov potrebuje mať odstup a ten si drží pomocou monitoru, kopy kníh, kvetou a hŕbe šanónov či krabíc. Takmer vždy ho za stolom nájdete so slúchadlami na ušiach. Je to jednoducho introvert, ktorý si neželá byť pri práci rušený.

Opevnenec si neželá byť rušený a pre svoju prácu potrebuje pokoj a pohodlie, inak sa mu nedarí sústrediť sa. Najradšej by pracoval sám vo vlastnej kancelárii a pokiaľ prácu nedokončí, domov nejde. Je to väčšinou introvert a keď na neho začnete hovoriť a donútite ho zložiť si slúchadlá, úsmev veru nečakajte.

Je chaos na stole zlý? Albert Einstein povedal, že chaos na stole je znakom preplnenej mysle a desí sa toho, čo je v hlave človeka, ktorého stôl je dokonale minimalistický a uprataný. Tak čo, do ktorej charakteristiky najviac zapadáte vy?

Ak by ste svoj pracovný chaos chceli zmierniť, pomocníci na usporiadanie káblov a kancelárského chaosu od bobino vám radi pomôžu.

POZRIEŤ VIAC OD BOBINO>>>