Ako odstrániť škvrny od kávy? Ide to aj s prírodnými pomocníkmi!

Ako odstrániť škvrny od kávy? Ide to aj s prírodnými pomocníkmi!

Káva patrí k obľúbeným nápojom väčšiny ľudí, je chutná, voňavá a dodá nám energiu vždy vtedy, keď ju potrebujeme. Má však aj jednu inú vlastnosť. A síce, funguje aj ako pomerne dosť silné prírodné farbivo. Používa sa na zafarbenie veľkonočných kraslíc a dokonca ju nájdeme aj ak zložku v niektorých babských receptoch na prírodné zafarbenie vlasov. Niet teda divu, že keď sa hrnček na kávu nešťastne prevráti a káva sa rozleje na naše oblečenie či obrus na stole, je z toho hotová tragédia. Poradíme vám, ako sa rýchlo a účinne zbaviť škvŕn od kávy. Nemusíte ale letieť do drogérie po predražené chemikálie! Fľaky totiž šikovne odstránite aj pomocou prírodných ingrediencií, ktoré pravdepodobne aj máte doma.

Dôležité je zakročiť včas

Ak sa vám káva rozleje na vaše oblečenie či obrus na stole, neseďte s vyloženými nohami. Základom úspešného zbavenia sa škvrny je včasný zásah, ešte kým je škvrna mokrá a čerstvá. Ak by ste ju nechali zaschnúť, odstránite ju len veľmi ťažko. Ak fľak nie je veľký a intenzívny, postačí aj rýchle prepratie textílie vo vlažnej vode. Ak rozlejete kávu napríklad ráno a nemáte čas na nápravu, textíliu aspoň namočte do vedra s vodou.

Nedrhnite

Pri odstraňovaní škvrny látku nikdy nedrhnite o seba. Mohli by ste ju totiž zodrať a poškodiť. Najlepšie urobíte, ak  použijete handričku alebo hubku a jemnými stláčavými pohybmi kávu do hubky nasávate. Postupujte od krajov škvrny do stredu, stláčate ale len v oblasti škvrny a nepresahujte jej hranice, aby sa škvrna zbytočne nerozširovala.

Vlažná, nie horúca voda

Čerstvú kávovú škvrnu prepierajte len vo vlažnej, nie horúcej vode. Tá by totiž mohla škvrnu ešte viac zapustiť do textílie.

Pomocník č.1: citrónová šťava

Ak sa zaujímate o prírodné náhrady chemických čistiacich prostriedkov, určite už poznáte zázračné účinky citrónovej šťavy. Má totiž skvelé čistiace vlastnosti, čo môžete využiť aj pri kávových škvrnách. Škvrnu stačí len pokvapkať šťavou z citróna nechať pôsobiť 10 minút a následne textíliu preprať vo vlažnej vode. Odskúšané, na jemnejšie fľaky funguje skvele!

Pomocník č.2: glycerín a peroxid vodíka

Ak škvrna zaschla, nezúfajte a nebežte si hneď so slzami v očiach kupovať nové tričko. Textíliu zachráni kombinácia glycerínu a peroxidu vodíka. Najskôr na škvrnu naneste glycerín, následne horúcu vodu a na koniec kvapky peroxidu vodíka. Budete doslova prekvapení, ako skvele táto kombinácia funguje.

Pomocník č.3: ocot

Vínny ocot je vďaka svojim silným čistiacim, konzervačným a dezodoračným účinkom považovaný za skutočný poklad v domácnosti každej správnej gazdinky. Postup je podobný ako pri citrónovej šťave – ocot stačí len jemne naniesť na fľak, chvíľu počkať a následne látku štandardne vyprať, aby sme ju zbavili octového zápachu.

Pomocník č.4: jedlá sóda bikarbóna

Jedlú sódu bikarbónu má v zálohe každá šikovná gazdinka, lebo vie, že dokáže skutočné zázraky. Stačí, ak v hrnčeku zmiešate trochu vodysódy. Kašičku následne naneste na škvrnu. Nechajte ju pôsobiť pokojne aj celú noc a následne oblečenie vyperte. Ak sa škvrna vyskytla na koberci, kašičku pokojne urobte hustejšiu a na druhý deň sódu odstráňte vysávačom.

 

Na ilustračných fotografiách sa nachádza šálka Acme&Co.