Aké účinky má na nás v skutočnosti káva? TOP 8 najväčších mýtov

Aké účinky má na nás v skutočnosti káva? TOP 8 najväčších mýtov

Dehydratuje? Môžeme na nej byť závislí? Škodí nášmu telu? Pomáha na celulitídu? Je to droga? Presondovali sme pre vás celý internet a našli sme najčastejšie sa objavujúce mýty!

Káva je návyková

Tento mýtus je pravdivý len sčasti a záleží hlavne od toho, v akom konkrétnom čase zvyknete kávu piť. Ak pijete kávu počas dňa v čase, kedy je vaše telo vo fáze vysokej produkcie kortizolu (hormónu stresu), začne sa postupne meniť biochémia tela. Môže to byť napríklad tesne po príchode do práce, kedy si doprajete pohárik kávy a kolegovia či plná mailová schránka vás dostanú do stresu. Po požití kávy v takomto stave telo zareaguje najskôr znížením produkcie stresového hormónu a tým sa môže znížiť aj úroveň pozornosti. Telo sa v takomto prípade začne spoliehať na účinky prijatého kofeínu. Kofeín teda nepomáha kortizolu, ale snaží sa nahradiť niektoré z jeho funkcií. Ak sa teda telo na kofeín spolieha, môže to spôsobiť zvýšenie množstva prijatej kávy, a teda aj zvýšenie dávky kofeínu. Telo si takto postupne vytvorí na túto látku toleranciu, čiže sa káva pre nás stave menej efektívnou a dávku spolu s frekvenciou postupne musíme zvyšovať.

Káva nášmu telu škodí

A máme tu ďalší mýtus. Ani jedna relevantná štúdia nedokázala, že by káva výrazne škodila nejakému orgánu v tele. Je pravdou, že kofeín síce krátkodobo zvyšuje funkciu obličiek, no rozdiel medzi kávičkármi a nekávičkármi sú len slabé 3% vody. Naproti tomu, káva môže dokonca pôsobiť aj blahodárne. Kto pije tento chutný nápoj každý deň pravidelne, len zriedkavo sa mu vytvoria žlčníkové kamene. Preukazuje to dlhoročná štúdia, ktorú podstúpilo 80 000 žien.

Káva pomáha v boji proti celulitíde

Milé dámy, ak kávu užívate vnútorne, celulitídy sa tak určite nezbavíte. Niektoré ženy však využívajú kávové rozomleté zrnká, ktoré zostanú po vypití kávy a masírujú si nimi postihnutú oblasť.  Tento spôsob dokonca praktizujú aj modelky ako Naomi Campbell. Nanesený kofeín síce pokožku krásne prekrví a zbaví odumretých čiastočiek, no zázračná zbraň  v boji proti celulitíde rozhodne nie je.

Káva nás udržuje mladými

Veru, aj takýto mýtus nájdete na internete, a to pomerne často.  Káva totiž nemá dôsledok na predĺženie mladosti, skôr naopak. Izraelskí vedci napríklad tvrdia, že kofeín v malých dávkach skracuje život. Iné štúdie tiež dokazujú, že káva obsahuje antioxidanty zachytávajúce voľné radikály, ktoré zodpovedajú za proces starnutia.

Káva spôsobuje impotenciu

Brazílsky vedci dokázali úplný opak! Podľa nich kávičkári dokonca disponujú pohyblivejšími spermiami ako nekávičkári a podľa amerických vedcov majú dokonca aj viac sexu.

Kofeín je droga

To, že je kofeín droga, rozhodne pravda nie je. Drogy ako metamfetamín, kokaín či nikotín stimulujú uvoľňovanie dopamínu v tele, čo vedie k závislosti. Kofeín takýto efekt na telo nemá.

Káva spôsobuje nervozitu

Práve naopak! Primeraná konzumácia kávy pôsobí priaznivo na psychiku, zlepšuje sústredenosť, pozornosť, ostražitosť, ako aj celkovú telesnúduševnú výkonnosť. Kofeín dokonca zlepšuje náladu a pocit pohody. Samozrejme, ak sa to preženie, k dobrým veciam to nevedie. Nadmerný príjem kofeínu spôsobuje nepokoj, nesústredenosť a zvyšuje tlak, čo si niektorí ľudia môžu zamieňať za stav nervozity.

Káva urýchľuje vytriezvenie

Absolútny mýtus! Nemôžeme jednoducho zmierniť tlmiaci účinok zostatkov alkoholu povzbudzujúcimi účinkami kávy, pretože takto to v tele nefunguje. Káva nemôže urýchliť odbúranie alkoholu z tela. Pečeň jednoducho potrebuje na jeho metabolickú premenu čas.