6 tipov, ako žiť ekologicky

6 tipov, ako žiť ekologicky

Čím ďalej, tým viac sa zasýpame plastovým a iným odpadom, ktorý sa v prírode rozkladá desiatky, ba až stovky rokov. Ak vám osud našej krásnej planéty nie je ľahostajný, prečítajte si naše užitočné tipy na to, ako žiť ekologicky a pomôcť tak životnému prostrediu. Nie je to až také ťažké, ako si možno myslíte!

Drevená kefka namiesto plastovej

Aby ste žili ekologicky a čo najviac v súlade s našou prírodou, nemusíte kvôli tomu robiť veľké kroky a prílišne sa obmedzovať. Stačí málo – napríklad nahradiť klasickú platovú zubnú kefku drevenou. V poslednej dobe už nie je problém v obchodoch kúpiť napríklad kefku z bambusu. Na internete tiež zoženiete aj hliníkovú, ktorá je trvácna a vymieňate na nej len násady, a tak vám môže vydržať aj celý život a vyprodukujete teda menej odpadu.

Jedna kvalitná fľaša oproti hromade jednorazových plastových

Kúpiť si kvalitnú ekologickú fľašu, ktorú môžete používať donekonečna a nemusíte si kupovať balenú vodu v obchodoch je jeden z najlepších krokov, ktorý môžete urobiť pre seba a našu planétu. Do svojej fľaše si každý deň môžete dať napríklad osviežujúcu vodu s mätou, uhorkou či citrónom a keď vodu vypijete, natočíte si do fľaše novú. Skúste popremýšľať, koľko peňazí a plastových fliaš takto ušetríte. Ak však neodoláte a chcete si v obchode dopriať nejaký balený nápoj, voľte sklenené fľaše, ktoré sú zálohované. Aj víno sa dá kúpiť s korkovým štupľom namiesto plastového a pivo v sklenenej fľaši namiesto plechovky.

Ľan a bavlna namiesto syntetického oblečenia

Syntetické oblečenie je väčšinou nielenže nepohodlné a nepríjemné na nosenie, ale má aj iné úskalia. Napríklad, pri jeho praní sa z neho uvoľňujú plastové mikrovlákna, ktoré je náročné odfiltrovať. Dostávajú sa do vôd, kde negatívne vplývajú na živočíchy. Oblečenie z prírodných vlákien (bavlna, konope, juta, vlna, ľan,...) je teda príjemnejšie na nosenie a rovnako aj šetrnejšie voči našej planéte.

Pohárik na viac použití namiesto jednorazového plastového

Vždy, keď si v kaviarni kupujete kávu so sebou, dajú vám ju do jednorazového plastového obalu, ktorý po dopití vyhodíte. Vete, koľko odpadu takto za svoj život vyprodukujete len takouto maličkosťou? Sme radi, že čoraz viac ľudí preferuje vlastniť jeden kvalitný pohár, do ktorého si svoj nápoj na cestu do práce či školy robia už v pohodlí domova. V dnešnej dobe tiež nie je hanbou vypýtať si kávu so sebou do svojho pohárika.

Sypaný čaj namiesto porciovaného

Je to predsa logické – porciovaný čaj je zabalený vo vreckách z papiera, ktoré obsahujú plastové prímesi. Používaním takéhoto čaju teda tvoríte oveľa viac odpadu než so sypaný čajom.

Využívajte veci viackrát

Jeden z hlavných tipov, ako zredukovať tvorenie odpadu a žiť ekologickejšie je využívať veci viackrát. Je to úplne jednoduché! Stačí len chcieť a trošku porozmýšľať, veď v konzumnej spoločnosti, v akej žijeme, sa k nám dostáva mnoho materiálov a vecí, ktoré môžeme využiť opätovne. Nevyhadzujte bublinkovú fóliu, kartóny či sklenené a plastové obaly a vdýchnite im nový život. Prikladáme vám našu malú inšpiráciu, ako môže byť z pohára, v ktorom boli predtým olivy nádherná váza na kvety. A z debničky od mandarínok sa razom môže stať šikovný pomocník na odkladanie hračiek.