5 predmetov, ktoré potrebujete k životu bez odpadu

5 predmetov, ktoré potrebujete k životu bez odpadu

Problematika odpadu je v našej spoločnosti čoraz častejšou témou. Poďme sa preto pozrieť na tie najzákladnejšie veci, s ktorými vám redukovanie odpadu vo vašom živote pôjde ľavou zadnou. Ktorých šikovných pomocníkov máme na mysli?

Fľaša na opakované použitie

O tom, koľko vás bude stáť pitie vody z plastových fliaš a prečo je to nebezpečné, píšeme v našom minulom článku. Z tohto článku vychádza samozrejme ako jasný víťaz ekologická fľaša, ktorú môžete používať donekonečna. Je len na vás, či zvolíte nerezové alebo sklenené prevedenie. Takáto fľaša sa stane vašim parťákom na cestách, v škole, v práci alebo pokojne aj doma. Garantujeme vám, že už po prvom mesiaci pocítite šetrenie nielen vo vašom smetnom koši určenom na plast, ale aj vo vašej peňaženke.

Látkové odličovacie tampóny

Viete o tom, že aj takýto jednoduchý dámsky produkt masívne znečisťuje našu zelenú planétu? A viete tiež o tom, že klasické vatové tampóny na odličovanie sa dajú hravo nahradiť tými látkovými? Po použití ich len vyperiete a používate znovu a znovu. Navyše, môžete si ich vyrobiť aj u vás doma, použitím pár vrstiev látky zo starých tričiek.

Pohár na kávu

Myslíme si, že pre množstvo ľudí je káva rovnako dôležitá ako vyššie spomenutá voda. Občasne alebo častejšie sa určite aj vy zastavíte vo vašej obľúbenej kaviarni, zoberiete si voňavú kávu so sebou a spríjemníte si tak cestu do práce alebo načerpáte energiu počas dňa. Vedeli ste však, že tie nevinne vyzerajúce papierové poháre na jedno použitie nie sú recyklovateľné? A lepšie neurobíte ani vtedy, keď si svoju kávu so sebou nezakryjete plastovým vrchnákom. Pretože aj samotný papierový pohár je zvnútra potiahnutý vrstvou plastu, kvôli ktorému sa nedá ďalej recyklovať. Určite teda tušíte, že zakúpenie KeepCup pohára je jasnou voľbou. V dnešnej dobe nájdete kopec modelov z rôznych materiálov vo viacerých veľkostiach a farbách. V niektorých kaviarňach dokonca dostanete aj zľavu, ak si donesiete vlastný pohár.

Vlastné krabičky

Skúste si nosiť vlastné krabičky, ak si jedlo z reštaurácie beriete so sebou domov. Všade totiž dostanete klasické polystyrénové verzie, ktoré sú po jedle zašpinené. A určite už viete, že silne znečistené plasty alebo papier sa recyklovať nedajú. Pokiaľ si so sebou zoberiete nielen vlastnú krabičku, ale tiež odmietnete plastový príbor alebo papierové servítky, vytvoríte oveľa menej odpadu. Čoraz väčší rozmach zažívajú aj bezobalové obchody, kde si taktiež môžete doniesť svoje nádobky a nakúpiť bez toho, aby ste si domov odniesli kopec plastových obalov.

Ekotašky a ekosieťky

Všimli ste si, že z našich obchodov miznú klasické plastové tašky a pomaličky aj jednorazové sieťky na zeleninu a ovocie? Nie je to náhoda! Uvedomme si, akú životnosť majú spomenuté dve veci a aký je ich osud. Častokrát ich totiž využijeme len pár minút. Prenesieme v nich ovocie alebo zeleninu a nákup z obchodu do nášho domova a potom putujú rovno do koša. Ekologické tašky a sieťky sú preto ich elegantnou a veľmi efektívnou náhradou. Sú vyrobené tak, aby odniesli aj ťažšie veci a vydržali vám slúžiť roky. Stačí si vybrať z množstva originálnych dizajnov, ktorými sa naše ekotašky pýšia a osvojiť si zvyk hodiť si ju do tašky vždy, keď odchádzame z domu.