Tri roky s KeepCup

Poháre KeepCup oslávili 16. februára 2015 presne tri roky od uvedenia na náš trh. Stalo sa to tri roky po ich uvedení v Austrálii a Slovensko sa zaradilo medzi viac ako 35 distribučných centier tejto úspešnej medzinárodnej značky.

Poďme sa trochu pozrieť na čísla. Keďže je KeepCup najmä o znovu-používaní, skúsili sme vypočítať, koľko jednorázových papierových pohárov a plastových vrchnákov na kávu so sebou za 3 roky Slováci ušetrili. Vychádzali sme z predpokladu, že KeepCup aktívne používa každý druhý človek, ktorý ho doma má. A taktiež z predpokladu, že z neho pije kávu aspoň každý druhý pracovný deň, teda 10x mesačne. Samozrejme, v prvom roku nebol KeepCup u nás tak rozšírený a preto vychádzame z postupne narastajúcej rady jeho aktívnych používateľov.


Aké nám po troch rokoch vyšli čísla?

Za tri roky sme spoločne ušetrili neuveriteľných 2,8 milióna papierových pohárov na kávu so sebou. Ak počítame, že papierový pohár váži 7 gramov, je to spolu 19,5 tony odpadu. Papierové poháre sú vo väčšine prípadov potiahnuté vnútornou vode odolnou vrstvou, ktorú je možné recyklovať len náročným a drahým spôsobom. Plastové viečka predstavujú pri váhe jedného kusu 3 gramy spolu 8,3 tony plastového odpadu.

To je spolu 473 metrov kubických odpadu (ak počítame s objemom jedného pohára 3 dcl).

A to je takmer 8 štandardných 2-izbových bytov zaplnených do výšky 1,2 metra odpadom. Iný prepočet nám napovie, že je to 26 plne naložených smetiarskych áut.

Ak by sme tieto poháriky postavili za sebou, tvoril by rad dlhý 277 kilometrov, čo je takmer ako z Bratislavy do Liptovského Mikuláša. Najúžasnejšie na tom je, že tento odpad vôbec nevznikol. A to aj vďaka vám!

Z toho vyplýva jednoznačné ÁNO pre KeepCup. Noste ho všade so sebou a používajte vždy, keď si chcete svoju kávu zobrať so sebou! Ako často používate ten svoj?

Pridajte svoje údaje o používaní KeepCup do medzinárodnej databázy KeepCup Reuse HQ na stránke http://reusehq.keepcup.com. Sme zvedaví na naše výsledky z dlhodobého a globálneho hľadiska! :)