Prečo sú BPA-free fľaše zdravé?

Tak a máme za sebou ďalší veľmi teplý víkend (ešte ten predošlý :). Koľkí ste zbalili rodiny, priateľov či priateľky a vyrazili niekam na super výlet vyvetrať si hlavy? Aj my sme boli :) Túlali sme sa od Devína cez celé mesto až do centra. A že bolo horúco. Našťastie nikdy nezabúdame mať po ruke fľašu s vodou, takže dehydratácii sme sa vyhli. Dokonca, priamo na Devíne je možnosť doplniť si fľašu čerstvou pitnou vodou. Mňam! Ale nie je fľaša ako fľaša.

Téma o ktorej dnes píšeme vám nebude úplne cudzia, určite ste sa s ňou už stretli. Skratka BPA-free je rozšírená podobne ako označenia eco či bio. Ale prečo je pre nás také dôležité ponúkať vám zásadne fľaše označené BPA-free? Prečítali sme si zopár odborných prác na tému ftaláty v obaloch a potravinách a vybrali sme z nich tie najdôležitejšie informácie.

BPA je skratka pre bisfenol A, chemickú látku zosyntetizovanú kondenzáciou fenolu s acetónom, radiacu sa k ftalátom, zmäkčovadlám (plastifikátorom) používaným pri výrobe PVC plastov a obalov. S rastúcou teplotou sa vo zvýšenej miere uvoľňujú do ovzdušia alebo materiálov a tkanív, ktoré sú s nimi v kontakte. Nadmerný príjem ftalátov v organizme môže telo negatívne ovplyvňovať na hormonálnej alebo bunkovej úrovni. Medzi zdravotné problémy spôsobené ftalátmi, ktoré boli skutočne dokázané, patria reprodukčné problémy u mužov, teratogenita, teda zmeny vývoja plodu u tehotných žien alebo vznik karcinómov rôznych druhov. Dospelý organizmus si s nimi vie ako tak poradiť, horšie je to s organizmom malých detí, kojencov a ešte nenarodených detí. Ešte pred pár rokmi neexistoval zákon, ktorý by zakazoval používanie detských a kojeneckých fliaš s obsahom BPA. Po roku 2011 sa takéto fľaše nesmú nie len predávať ale ani vyrábať.

K najnebezpečnejším fľašiam patria tie s označením 1 (PET), 3 (PVC), 6 (PS) a 7 (polykarbonát). Nájdete ich na spodnej strane fliaš v trojuholníku. Tieto fľaše by sa po vyprázdnení nemali znova napĺňať (najmä nie horúcim čajom alebo iným horúcim nápojom), pretože sú najnáchylnejšie na bakteriálnu kontamináciu a tým priam nevyčistiteľné. Umývaním a šúchaním sa len narušuje vnútorná štruktúra plastu, kam sa baktérie môžu jednoduchšie usadiť a rozmnožovať. Takže ak si už kúpite balenú vodu, po vypití fľaše neskladujte doma (už aj tak stáli niekoľko týždňov v skladoch v supermarketoch) ale zrolujte ich a vyhoďte.

Bezpečné fľaše, vhodné na používanie znova a znova sú tie s označením 2 (LDPE), 4 (HDPE) a 5 (PP), prípadne nádoby z nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka potiahnutého ochrannou vrstvou. Ani pri vyššej teplote neuvoľňujú škodliviny a preto nápoje a potraviny v nich zabalené ostávajú zdravé a chutné.

V dnešnej dobe sa už vplyvu ftalátov nevyhneme, číhajú na nás všade. Tým vás nechceme nastrašiť, iba vás informovať o tom, že je naozaj dôležité z čoho pijeme my a najmä naše deti. Navyše, pitie vody z vodovodu je lacné, chutné, šetriace životné prostredie a nemusíme kvôli tomu behať do obchodu :)

Otázka na záver: Koľkí z vás po prečítaní tohto článku odbehli do kuchyne skontrolovať, aké číslo má ich fľaša? :)

Pozrite si kompletnú ponuku nášho obchodu, v ktorej nájdete BPA Free fľaše piatich rôznych značiek!