Nový výskum ospevuje blahodarný účinok 4 káv denne

Nový výskum ospevuje blahodarný účinok 4 káv denne

To, že káva je pre naše telo prospešná v mnohých smeroch, ste už možno čítali. Americkí vedci však v najnovšom výskume začali doslova ospevovať presný počet štyroch káv denne. Prečo?

Milujete kávu? Ak čítate náš blog, tak už pravdepodobne súhlasne krútite hlavou, poprípade sa aj jemne uškŕňate a rozmýšľate, že vlastne jednu ďalšiu voňavú kávu by ste si práve dali. Pokojne si ju teda uvarte a k nášmu článku sa po chvíli vráťte. Koľká vaša káva to bude? Ak štvrtá, tak vám tlieskame. Teda, nielen my, ale aj výskumníci z University od Southampton. Podľa nich totiž štyri kávy denne znižujú riziko ochorenia srdca a dokonca a šancu na predčasnú smrť. Dokonca prišli na to, že káva zároveň znižuje riziko niektorých druhov rakoviny, cukrovky, ochorenia pečene a demencie.

Šálka Acme & Co

Blahodarný účinok presne  štyroch káv denne však, samozrejme, neplatí na každého. Americkí vedci uverejnili svoju štúdiu v British Medical Journal a upozornili zároveň na to, že pitie kávy nie je dobré úplne pre každého. Kofeín vo vysokom množstve nie je vhodný napríklad pre tehotné ženy alebo ľudí, ktorí sú náchylnejší na zlomeniny.

Výskumný tím, ktorý zahŕňal aj odborníkov z Edinburskej univerzity, preveril všetky dostupné dôkazy o spotrebe kávy a spája zistenia z 201 publikovaných štúdií. Zistili, že nápoj mal veľký vplyv na srdcové problémy, znížil riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení o 15 percent a riziko kardiovaskulárnej smrti o 19 percent. Tiež znižuje riziko rakoviny pečene o 34 percent a rakoviny čriev o 17 percent. Zdá sa však, že zvyšuje riziko leukémie, lymfómu a rakoviny pľúc. Kávoví spotrebitelia majú o 36 percent nižšiu šancu na prepuknutie Parkinsonovej choroby a 27 percent nižšie riziko Alzheimerovej choroby.

KeepCup pohár zo série Original

4 a dosť

Európska agentúra pre bezpečnosť potravín odporúča, aby ľudia nepili viac ako štyri šálky denne. Hovorí sa, že tí, ktorí vypijú každý deň viac káv, trpia rizikovou úzkosťou, nespavosťou, poruchami srdcového rytmu alebo srdcovým zlyhaním. Do kávy si často pridávame cukor, mlieko alebo smotanu, čo môže nezávisle prispieť k nepriaznivým výsledkom v oblasti zdravia.

Čo ak jej vypijeme viac?

Ak to s kávou naozaj preženieme a dlhodobo konzumujeme viac ako 4 kávy denne, kofeín môže mať okrem priaznivých účinkov aj účinky veľmi negatívne. Pri jeho nadmernom užívaní sa môžu dostaviť nepríjemné pocity s prílišného nabudenia. Keď to s kofeínom preženieme, môžeme cítiť búšenie srdca, nepokoj, napätie v svaloch vysokú nervozitu a podráždenosť. Takýto stav má nepriaznivý dopad hlavne na naše srdce, kde môže spôsobiť arytmiu či problémy s krvným tlakom. Ďalšie z vedľajších účinkov kofeínu môžu zasiahnuť náš žalúdok a viesť k pocitom nevoľnosti.

Šálka Acme & Co

Koľko šálok je smrteľných?

Veľkým strašiakom pri pití kávy je určite hroziaca nespavosť. Priemerný dospelý človek by mal spať aspoň sedem hodín. Mnohí z nás si v rýchlom kole života nenájdu toľký čas, a preto denne tlmia únavu nadmernými množstvami kofeínových nápojov. Predávkovanie kofeínom môže viesť k nepríjemnej neschopnosti večer zaspať a pri dlhodobom nadmernom užívaní dokonca až k chronickej nespavosti. Kofeín zabíja len vo výnimočných prípadoch, keďže je potrebné užiť ho v skutočne vysokom množstve. Osudných sa vám môže stať okolo 40 vypitých šálok alebo od 6 do 10 gramov čistého kofeínu. Každý nepriaznivý účinok kofeínu je samozrejme individuálny.

 Zdroj fotografií: archív mabets.sk, @acmeandco