Biznis menom balená voda

Biznis menom balená voda

Človek by mal denne vypiť 2 až 3 litre vody. Realita je však iná, ale o tom potom. Všetci dobre vieme, že dostatok tekutín pospieva nášmu organizmu. Z vody sa však stal veľmi dobrý biznis, a preto by sme vám v nasledujúcom článku radi priblížili pár faktov.

Viete o tom, že klasická plastová fľaša je len na jedno použitie? Americkí vedci totiž varujú pred uchovávaním balenej vody dlhší čas na teplejšom mieste, pretože v ich teste zistili zvýšenú hladinu zdraviu škodlivých látok. Nevýhodou je taktiež dlhá cesta balenej vody z továrne, cez obchodný regál až po náš domov. Kým samotnú fľašu vody otvoríme, prejdú dni a niekedy aj mesiace. Chceli by ste teda piť vodu, ktorá má aj niekoľko mesiacov a kvôli plastu v kombinácii s teplejším prostredím sú v nej škodlivé látky? My veru nie!

Balená voda je nielen niekoľkokrát drahšia než stará dobrá voda z nášho vodovodu, ale je tiež veľkou záťažou pre životné prostredie. Na výrobu jednej plastovej fľaše sa totiž spotrebuje množstvo energie, ktoré stačí na 45 minút žehlenia. Na výrobu sklenenej fľaše sa zasa minie neuveriteľných 2000 litrov vody. Pri výrobe balenej vody sa ročne spotrebuje približne 2,7 milióna ton plastu.

Predstavte si miliardu ľudí. Máte? Práve takéto obrovské množstvo ľudí nemá na našej planéte prístup k pitnej vode. Pritom stačí len pár centov, aby sme na celý deň zaistili vodu pre dve deti. A čo my? My napriek tomu, že máme v našich obydliach niekoľko kohútikov, z ktorých v stotine sekundy začne tiecť voda, radšej meriame dlhú cestu do obchodu, kde kúpime predražené balenie vody a ťaháme ho znova naspať domov.

Hovorí sa, že obal predáva a pri balenej vode to platí stonásobne. Kto by predsa, nezávisle od obalu, kupoval obyčajnú neuveriteľne predraženú vodu z obchodu? Asi len zlomok z nás. Značky sa nás snažia nalákať na krásne balenia fliaš obsahujúce zvieratá či prírodu a snažia sa nám navodiť pocit, že daná voda obsahuje kus prírody a že jej pitím robíme niečo pre seba, svoje zdravie či dokonca pre našu prírodu. Áno, niektoré vody sú minerálne a obsahujú zdraviu prospešné látky, no až tretina vody v obchode pochádza z klasického kohútika. Je to len prefiltrovaná voda, ktorú máte doma aj vy. Šikovnými marketingovými ťahmi nás ale nalákajú ku jej kúpe v obchode.

Ako teda bojovať proti biznisu menom balená voda? Veľmi ľahko – postačí vám na to ekofľaša, ktorá je vytvorená na to, aby ste ju používali znova a znova donekonečna. Nosiť v nej môžete klasickú vodu z vodovodu alebo si ju môžete ochutiť citrónom či mätou. Ekofľaše sú vytvorené z potravinárskej ocele, ktorá neprepúšťa žiadne chemické látky do nápoja. Liter takejto vody stojí 0,00003 €. Potrebujete ešte nejaké dôvody na to, aby ste sa spoľahli na ekofľašu a nepodporovali biznis menom balená voda?

Zobraziť všetky ekofľaše >>>>