12 EKO predsavzatí do roku 2020

12 EKO predsavzatí do roku 2020

Keď sa povie novoročné predsavzatia, iste si väčšina z vás spomenie na tie najčastejšie – prestať fajčiť alebo viac cvičiť. Môžu sa však týkať nielen nášho zdravého životného štýlu, ale aj našej prírody a životného prostredia. Pripravili sme si preto pre vás 12 novoročných predsavzatí na každý jeden mesiac, ktoré vás postupne veľmi ľahko naučia k ekologickejšiemu štýlu života.

#1 Január – nájdite si svojich farmárov

Pekne postupne, začiatky predsa nemusia byť ľahké. Najmä, ak ste ekológiu či hrozbu odpadov vo svojom život doteraz absolútne neriešili. Dôležité však je, že chcete. Pre začiatok si vo svojom okolí nájdite miestnych farmárov a pestovateľov. Lokálnym nákupom čohokoľvek totiž podporujete sebestačnosť svojho regiónu a šetríte zbytočnú prepravu, ktorá niekedy začína dokonca na inom kontinente. Nájdite si farmárov, ktorí svoju prácu robia zodpovedne a s ohľadom na ekológiu. Môže ísť o vajíčka, mäso, ovocie či zeleninu. Ak ich nájdete hneď v januári, spomenuté EKO vám v tomto roku pôjde oveľa ľahšie.

Skúste zameniť obyčajné sáčky za ekosieťky, ktoré môžete používať opakovane.

#2 Február – povedzte NIE balenej vode

Február stále znamená začiatok roka, a tak aj druhé predsavzatie vlastne vôbec nie je také ťažké, ako si mnohí myslia. Viete o tom, že celosvetovo sa ročne potrebuje až 200 biliónov litrov balenej vody? Tá je, samozrejme, balená v plastových fľašiach, no zrecykluje sa ich len smutných 20%. Zvyšok končí na skládkach, v spaľovniach alebo v prírode a našich oceánoch. Nehovoriac o rôznych výskumoch, ktoré ukazujú, že kvalita balenej vody je v mnohých prípadoch horšia než tá, ktorá nám tečie rovno doma z kohútika. Skvelým riešením sú ekologické fľaše, ktoré môžete využívať donekonečna.

#3 Marec – zbohom palmovému oleju

Výrobky začínate vyhľadávať u lokálnych farmárov a plastové fľaše už vo vašom živote nie sú. V marci sa pokúste odstrániť strašiaka menom palmový olej. Vedeli ste, že kvôli produkcii palmového oleja sa každú hodinu vyťaží plocha pralesa veľká ako 300 futbalových ihrísk? Nehovoriac o tom, že do atmosféry sa vypustí 15 000 ton oxidu uhličitého na vyťažený hektár. Ročne taktiež kvôli palmovému oleju zomrie 1000 orangutanov. Zbaviť sa pritom tejto látky nie je vôbec ťažké – stačí čítať potraviny, kozmetiku, čistidlá a krmivo pre domácich miláčikov a vyberať s tie, kde v zložení nesvieti palmový olej.

Na nákup s ekotaškou si zvyknete veľmi rýchlo.

#4 Apríl – založte si záhradku

Ak vás baví pestovanie a záhradníčenie, apríl je skvelým časom na rozmýšľanie nad vlastnou záhradkou. Na balkóne, na okne, za bytovkou alebo vo vlastnej záhrade – vysaďte si zeleninu alebo bylinky, ktoré môžete konzumovať alebo kvitnúce rastliny, ktoré poskytnú obživu motýľom a včelám. Uvidíte, že radosť z doma vypestovaných plodín je veľká.

#5 Máj – vyhnite sa autu

S májom prichádza aj krajšie a teplejšie počasie. Uprednostniť bicykel, mestskú hromadnú dopravu alebo vlastné nohy chce síce kus odvahy a pevnej vôle, no kto si vyskúša rýchlejšiu cestu bicyklom, bez zbytočných zdržania v zápche alebo skvelý pocit z chodenia pešo, ten už počas teplejších mesiacov do auta nesadne.

#6 Jún – vyskúšajte jeden vegánsky deň týždenne

Tak ako vzdať sa plastových fliaš, ani zbohom živočíšnym produktom aspoň na jeden deň v týždni vôbec nie je ťažké. Ušetríte totiž obrovské množstvo emisií skleníkových plynov. Až 80% z nich (najmä metán) vzniká na farmách živočíšnej výroby. Pri skúšaní vegánskych receptov vyjdete zo zabehnutých koľají, vyskúšate nové vône, chute a ingrediencie. Okrem klímy tak pomôžete aj svojmu zdraviu.

O výhodách KeepCup pohára, ktorý je určený na viacnásobné použitie, ste už určite počuli veľa.

#7 Júl – zoznámte sa s vermikompostom

Ak si myslíte, že na kompostovanie potrebujete záhradu, ste na omyle. Hravo ho zvládnete aj vtedy, ak bývate napríklad v paneláku. Vermikompost je kompostovanie pomocou dážďoviek a nájdete ho na rôznych internetových stránkach s ekologickými doplnkami.

#8 August – prestaňte vyhadzovať jedlo

Ročne sa totiž vyhodí až 1/3 potravín, ktoré končia na skládkach a v spaľovniach, kde sú zdrojom nebezpečných dioxínov, skládkových plynov, metánu a obrovského množstva oxidu uhličitého. Skúste si preto pred každým nákupom urobiť zoznam, aby ste si domov priniesli len to, čo skutočne využijete a skonzumujete. V ponuke sú aj mnohé kuchárske kurzy, ktoré vás naučia variť aj zo zbytkov, aby ste už žiadnu potravinu nemuseli vyhodiť.

#9 September – vyhnite sa rýchlej móde

Začnite brať lákavé výpredaje oblečenia racionálne a s chladnou hlavou. Veľké módne značky totiž chrlia obrovské množstvá oblečenia, ktoré sa šije v krajinách ako Bangladéš, Pakistan alebo India, kde sa ľudia topia v toxických vodách z odevných tovární  a pracujú v neľudských podmienkach. Zvážte preto nákup z druhej ruky alebo si oblečenie vymieňajte s rodinou alebo kamarátmi. Ak naozaj potrebujete kúpiť nové oblečenie, skúste nájsť také, ktoré nie je plné nebezpečných chemikálií, ktoré sa pri potení vstrebávajú rovno do tela. Hľadajte bio módu a zodpovedné značky.

#10 Október – zamerajte sa na chemikálie v kozmetike

Počas septembra sme sa zamerali na zodpovedné značky a hrozbu chemikálii v odevnom priemysle. Pretože nielen móda je toxická – všetko, čo si natierame na pokožku sa predsa taktiež vstrebáva. Na pokožku by sme si nemali dávať nič, čo by sme nezjedli - na tomto výroku naozaj niečo bude. Vyberajte si preto kozmetiku bez škodlivých parabénov, silikónov a ropných produktov. Istotou je prírodná kozmetika, pomôcť pri výbere vám však môžu aj rôzne mobilné aplikácie, vďaka ktorým zistíte, či je daný produkt alebo značka v poriadku alebo dokonca aj to, či je alebo nie je testovaná na zvieratách.

Povedzte NIE balenej vode. Skvelým riešením sú ekologické fľaše, ktoré môžete využívať donekonečna.

#11 November – vitaj, ZERO WASTE!

S nulovým odpadom sa spája šesť dôležitých slov na písmeno R: Rething, Refuse, Repair, Reduce, Reuse, Recycle (rozmysli si, odmietni, oprav, minimalizuj, znovu použi, recykluj). Recyklovanie je skvelé, no ešte lepšie je odpad vôbec netvoriť. Skúste navštíviť napríklad bezobalové obchody, kde si potraviny zakúpite do vlastných nádob a drogériu načapujete napríklad do sklenených fliaš. V obchodoch skúste potraviny nakúpiť bez obalu alebo do vlastných ekosáčkov.

#12 December – ekologické Vianoce

Počas Vianoc príde vaša najväčšia skúška. Pokúste sa vyhnúť nákupu jednorazových dekorácií. Darčeky môžete zabaliť aj v štýle zero waste, návod nájdete v tomto našom článku. Darčeky nakupujte s rozumom a uprednostnite tie nemateriálne – výlet, návšteva divadla, spoločná večera alebo masáž.