Aká bola prvá kávodielňa?

V sobotu 21. mája sme popoludní po prvý krát v priestoroch Showroomu mabets.sk zorganizovali kávový workshop, ktorému sme vymysleli názov kávodielňa. Bol vedený majstrom Slovenska v príprave kávy cez aeropress - Matúšom Gajdošom. Počas viac ako troch hodín sme ôsmim aktívnym účastníkom dielne pripravili pestrý program.

Na úvod dostal každý “welcome” drink v podobe ľadového cold brew pripraveného z etiópskej kávy od The Barn. Prvá hodinka sa niesla v teoretickom duchu. Povedali sme si základné info o výberovej káve, odrodách, pestovaní a spracovaní. Nasledovala praktická ukážka prípravy kávy pomocou troch rôznych druhov vody (mäkká, stredne tvrdá a tvrdá) a taktiež rôznymi pomermi kávy a vody. Kávy sme ochutnali špeciálnymi lyžičkami, ktorými sa robí cupping.

V tretej - praktickej časti workshopu sme predstavili štyri rôzne spôsoby prípravy kávy - Chemex, Aeropress, V60 a Woodneck. Následne sa účastníci rozdelili do štyroch skupiniek a každá pripravila kávu iným spôsobom. Výsledky sme porovnali a vyhodnotili. Počas praktickej časti sme vyskúšali novinky od pražiarne Illimité - Rwandu, Panamu a El Salvador. Záver patril cascare, z ktorej sme pripravili čaj.

 

Verím, že si všetci účastníci z kávodielne odniesli praktické informácie a skúsenosti, ktoré im v ich putovaní po cestách výberovej kávy pomôžu. Na druhú kávodielňu sa môžete tešiť už v lete! :)