Férové raňajky

Rozhodli sme sa pre správnu vec a podporili sme Férové raňajky. Ich myšlienka je pomerne jednoduchá - stretnite sa so známymi, susedmi, kamarátmi alebo rodinou spoločne sa naraňajkujte fairtradových a lokálnych surovín. Je to veľmi príjemný zážitok, a tiež dáte najavo svoj záujem o tému spravodlivého obchodu a spotreby vôbec.

Na Férových raňajkách v Bratislave, ktoré odštartujú v sobotu 14. mája 2016 v Berlinke, nebudeme chýbať ani my. Zastavte sa na kus reči a pozrite si novú sériu KeepCup Tasting Notes!

Viac info o Férových raňajkách nájdete na ich Facebookovej stránke https://www.facebook.com/feroveranajky

Café Berlinka (SNG), 14. mája 2016, 9:00 - 14:00

Nám. Ľ. Štúra 4, Bratislava

Veľa ľudí vyjadrujúcich Férovými raňajkami podporu fair trade je signálom, že nám nie sú ľahostajné podmienky, za akých sa produkuje tovar, ktorý bežne spotrebúvame.

V roku 2012 sa Férové raňajky konali v 57 mestách a obciach v Českej Republike a záčastnilo sa jej viac ako 1800 ľudí. V roku 2013 to bolo dokonca 87 miest a 2800 raňajkujúcich. v roku 2014 v 115 mestách raňajkovalo až 4500 ľudí. Konečne táto myšlienka realizovať raňajky prišla aj na Slovensko, pričom tento rok plánujeme organizovať raňajky v dvoch mestách a to v Bratislave a Trnave.

Čo je to ten Fairtrade? Fairtrade je spôsob obchodu, ktorý dáva príležitosť pestovateľom, remeselníkom a zamestnancom z rozvojových krajín uživiť sa vlastnou prácou za dôstojných podmienok. Férové raňajky je podujatie na podporu tejto myšlienky a koná sa po celej Českej republike a teraz prichádza aj na Slovensko.

Nákupom fairtradového výrobku (napr. kávy, čaju, kakaa alebo čokolády) získavate ako spotrebitelia istotu, kde a za akých podmienok vami kupovaný produkt vznikol. Koncept Fair Trade zásadne odmieta detskú a nútenú prácu, také výkupné ceny pre pestovateľov, ktoré nepokrývajú ani náklady na vypestovanie, alebo nadmerné zaťažovanie životného prostredia. Fair Trade sa tak snaží prispieť k riešeniu, žiaľ veľmi častých, problémov klasického medzinárodného obchodu.