10 tipov, ako dostať z domácej prípravy kávy maximum

foto: lacolombe.files.wordpress.com

Vďaka týmto niekoľkým tipom (zďaleka to nie sú všetky…) dosiahnete aj pri domácej príprave kávy skvelé výsledky, ktoré môžu byť porovnateľné s dobre pripravenou šálkou kávy v kaviarňach. Naučte sa, ako si pripraviť tú najlepšiu šálku kávy doma a staňte sa kávovým guru. Vaši kamoši to určite ocenia! :) Prinášame vám desať overených tipov.

1. Zabudnite na espresso, na jeho domácu prípravu potrebujete prístroje za niekoľko stoviek eur a samotná príprava je natoľko sofistikovaná, že vás po mnohých neúspechoch prestane baviť. Espresso si vychutnajte v overenej kaviarni. Na domácu prípravu sú najlepšie tzv. alternatívne metódy - Hario V60, Chemex, Aeropress...

2. Kupujte iba čerstvú kávu, o ktorej viete kto, kedy a ako ju pražil, akého je pôvodu a odrody. Preferujte svetlejšie praženie. Čím menej informácií, tým “podozrivejšia” káva.

Extra tip č.1: pozrite si novinky od pražiarne The Barn, ktoré máme v ponuke.

3. Kávové zrnká po otvorení uskladnite na tmavom mieste dobre zabalené bez zbytočného vzduchu v obale. Spotrebujte ich čo najrýchlejšie. Staršie zrnká použite na prípravu cold brew (recept: zalejte 1 diel kávy 10 dielmi vody, nechajte stáť 12 hodín pri izbovej teplote a prefiltrujte cez V60 alebo iný papierový filter, podávajte s ľadom).

4. Kávové zrnká meľte výlučne tesne pred prípravou. Aj ten najlacnejší mlynček s kónickými mlecími kameňmi je 100x lepšia možnosť ako mletá káva z obchodu.

5. Voda je rovnako dôležitá ako kvalitná káva, pretože tvorí najpodstanejšiu časť nápoja. Skvelý výsledok dosiahnete napríklad filtráciou cez Britu.

6. Pred prípravou vždy dôkladne premyte papierové filtre. Nepremytý filter zanechá v káve papierovú pachuť.

Extra tip č.2: Ak chcete o domácej príprave kávy vedieť ešte viac, navštívte našu druhú kávodielňu!

7. Sledujte teplotu vody, príliš horúca voda vám kávu pokazí. Optimálna teplota je okolo 90°C.

8. Experimentujte, meňte hrúbku mletia, teplotu vody, čas prípravy, výsledky a postupy si zapíšte.

9. Najdôležitejší je váš jazyk a váš pôžitok z chuti, zapamätajte si, čo vám chutí a čo nie, pomôže vám to zlepšovať sa a pripraviť tú najlepšiu šálku

10. Svoje kávové náčinie udržujte v čistote, chuť kávy bude oveľa lepšia.

    A aké sú tie vaše tipy? Podeľte sa s nimi v komentári pod týmto článkom!